Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof Zore med gasilci (foto: FB nadškof Stanislav Zore)
Nadškof Zore med gasilci | (foto: FB nadškof Stanislav Zore)

Sv. Florijan, zavetnik gasilk in gasilcev, prosi za nas!

Slovenija | 04.05.2024, 10:52 Alen Salihović

Danes se spominjamo vseh žrtvovanj gasilcev, ki zagotavljajo karseda varne skupnosti in okolja. Na današnji dan goduje Sveti Florijan, ki velja za zavetnika proti požarom in proti povodnji. Florijanovo je bilo od nekdaj na slovenskem praznik gasilcev, je pa danes tudi mednarodni dan gasilcev.

»Ob tem prazniku se gasilcem zahvaljujemo za njihovo predanost, sočutje, skrb, pogum in nesebično delovanje,« so zapisali na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

Gasilke in gasilci bodo danes že 20. leto zapored priromali k Mariji Pomagaj. Somaševanje, ki se bo začelo ob 15. uri vodi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. 

Slovensko gasilstvo v številkah:
➡️ 17 gasilskih regij
➡️ 121 gasilski zvez
➡️ 1336 gasilskih društev
➡️ Več kot 160.000 prostovoljnih gasilk in gasilcev
➡️ Dobrih 1000 poklicnih gasilk in gasilcev
➡️ 16 gasilskih muzejev in zbirk

Gasilci Prevalja
Gasilci Prevalja © FB Gasilci Prevalje

»Prostovoljno gasilstvo ima na Slovenskem že 150-letno tradicijo. Ljudje se združujejo v gasilska društva, da bi učinkovitejše preprečevali in gasili požare. Naloga gasilskih društev je veliko več kot le gašenje in reševanje v primeru požarov. V njih so ljudje našli socialno oporo in solidarno, nesebično pomoč ob vsakršni nesreči. Skozi gasilska društva člani izkazujejo predanost slovenskemu narodu in obstoj te zavesti,« so zapisali na spletni strani Gasilke zveze Slovenije.

Gasilci med intervencijo
Gasilci med intervencijo © Marjana Debevec

Dodajajo še, da so danes v številnih krajih prav gasilska društva tista, ki združujejo in povezujejo občane pri aktivnostih in dejavnostih, posebej na področju varstva pred požari ter kulturnem in drugih področjih. »Gasilska organizacija se je z leti razvila v sodobno, humanitarno in nestrankarsko organizacijo. Gasilska zveza Slovenije je samostojna, nepridobitna, humanitarna, nepolitična ter najvišja oblika povezovanja prostovoljnih gasilskih društev in njihovih zvez. Deluje na podlagi Zakona o društvih in Zakona o gasilstvu. Je zveza vseh prostovoljnih gasilskih društev, vseh prostovoljnih industrijskih gasilskih društev ter njihovih gasilskih zvez, ki so organizirana na občinski, medobčinski in regijski ravni. Gasilska zveza Slovenije je bila ustanovljena leta 1949 v Ljubljani, kot naslednica vseh predhodnih povezav gasilskih organizacij. Od tedaj dalje opravlja naloge krovne gasilske organizacije v Republiki Sloveniji in je od leta 1992 članica CTIF,« še piše.


Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...