Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Mag. Jožica Mesarič spodbuja h krepitvi zdravja tudi s svojim zgledom. (foto: NL)
Mag. Jožica Mesarič spodbuja h krepitvi zdravja tudi s svojim zgledom. | (foto: NL)

Preverite, ali ste fit?

Svetovalnica | 05.04.2024, 09:28 Nataša Ličen

Pred svetovnim dnevom zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, smo se v Svetovalnici pogovarjali z mag. Jožico Mesarič, prof. zdravstvene vzgoje in vodjo Centra za krepitev zdravja Moste - Polje, ki deluje v sklopu Zdravstvenega doma Ljubljana. Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1948 razglasila dan zdravja kot priložnost osveščanja o svetovni zdravstveni problematiki. V več mestih po državi se danes odvijajo brezplačne meritve in svetovanja.

Vsi si zaslužimo zdravo življenje, ne glede na to kdo smo in kje živimo. Pravica do zdravja milijonov ljudi po svetu je namreč vedno bolj ogrožena. Vsak od nas lahko naredi pomemben korak do boljših razmer, zato podprimo zavzemanja za pravico dostopa vsakogar do kakovostnih zdravstvenih storitev v sklopu javnega zdravstvenega varstva.

Tema letošnjega svetovnega dneva zdravja je »Moje zdravje, moja pravica«, ki poudarja, da je dostop do dobrega zdravja osnovna človekova pravica.

Bodimo aktivnejši v skrbi za svoje zdravje

V pogovoru z Jožico Mesarič smo izpostavili pomembnost motivacije pri ljudeh v skrbi za svoje zdravje, saj večina potrebuje spodbudo za začetek sprememb. V Centrih za krepitev zdravja nudijo vsakomur brezplačno različne oblike pomoči in spodbud, kot so testi hoje, delavnice sproščanja, telovadbe za nosečnice, informacije o zdravem prehranjevanju, ter delavnice gibanja in tudi o opuščanju kajenja ali prekomernega pitja alkohola. Svetujejo tudi na področju duševnega zdravja, z delavnicami podpore pri depresiji, stresu ali tesnobi. Učijo tudi o tehnikah sproščanja in zdravih odnosih.

Ključno je, da posameznik sam želi spremembe, ter da se pot do spremembe gradi postopno. Pomembna sta tudi podpora in razumevanje družine ter prijateljev, ki posamezniku pomagata pri soočanju z izzivi in ohranjanju motivacije.

V skupinski obliki udeleženci delavnic najdejo pomembno, pogosto ključno oporo, ter se skupaj lahko učinkoviteje učijo boljših navad za ohranjanje zdravja. Ohranjanje stikov in druženje z ljudmi prav tako krepita zelo pomembno - tudi za celostno zdravje, socialno povezanost ter dobro počutje. Center za krepitev zdravja nudi številne programe in storitve brezplačno ali po nizkih cenah, kar je pomembno za dostopnost vsem prebivalcem.

Mag. Jožica Mesarič, prof. zdr. vzg.
Mag. Jožica Mesarič, prof. zdr. vzg. © NL

Ob sklepu pogovora smo se dotaknili tudi pomena zgleda in vztrajnosti pri skrbi za zdravje ter promocije zdravega življenjskega sloga. Gostja je poudarila, da s svojim zgledom - na radijski intervju je prišla s kolesom, prevozila je skoraj dvajset kilometrov, in pristopom želi pokazati, da je skrb za zdravje dosegljiva. Pomembno je redno in širše osveščanje o krepitvi zdravja, prav tako redna preventiva, s katero se lahko težavam in boleznim še pravi čas izognemo ali jih vsaj uspešneje zdravimo.

Svetovalnica
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...