Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
S teologijo telesa se učiva podaritve v ljubezni.  (foto: PixaBay)
S teologijo telesa se učiva podaritve v ljubezni. | (foto: PixaBay)

Koliko daleč je predaleč?

Mladoskop | 05.04.2024, 18:00 Nataša Ličen

Rada se imava, toda Cerkev nama ne dovoli. Če je marsikaj narobe, kaj pa je prav in zakaj? Teologija telesa prinaša sporočilo, da smo ustvarjeni po Božji podobi. Narejeni smo za ljubezen, za to, da imamo radi tudi s telesom. Kako torej živeti ljubezen?

Tudi s telesom, tako kot z besedami, sporočamo in govorimo. Duše in telesa ne moremo razdvojiti. Vse, kar naredimo s telesom, ima pomen, vpliva na nas in na druge.

Teologija telesa premošča toksične standarde in norme zlaganih ljubezenskih odnosov.
Teologija telesa premošča toksične standarde in norme zlaganih ljubezenskih odnosov. © PixaBay

Živimo v svetu, kjer je nespoštovanje svojega telesa norma, ne cenimo in se ne zavedamo pravega pomena spolnosti. Standard je, da osebo lahko uporabim in grem naprej. Ljubezen pomeni dobro počutje, kar seveda ni res. Ljubezen je podaritev. Zmotno razumevanje prinese številne stiske.

»Mislila sem, da vem kaj Cerkev uči o telesu in spolnosti. Ko sem prišla v odnos, sem spoznala, da imam še veliko tudi bolj konkretnih vprašanj, želela sem vedeti, kako lahko teorijo spravim v prakso. Kako imam lahko svojega fanta zares rada, in kako mu to lahko tudi pokažem? Če je kaj narobe, kaj pa je prav? Iskala sem odgovore, a dokler nisem našla članka z razlago sv. papeža Janeza Pavla II., ki je dejal: »Naše spolne želje so surov material za ljubezen.«, sem se začela resneje poglabljati v njegove misli, brala razlage, knjige različnih avtorjev, tudi podkaste, in ugotovila, da ima naša Cerkev pravi skriti zaklad

Lucija Mihalinec
Lucija Mihalinec © NL

Lucija Mihalinec v sklopu Katoliške mladine za študente, tudi dijake in birmance vodi delavnice o Teologiji telesa. V aprila se lahko na to temo udeležite tudi duhovnh vaj. Več na spletu: katoliskamladina.si.

Naša vera ni samo duhovna vera, ampak je tudi zelo telesna, konkretna. Ljudje to potrebujemo. Meni je razumevanje teologije telesa spremenilo življenje in mislim, da lahko še marsikomu.

Spremenilo mi je življenje

»Saj zdaj povsem drugače gledam na ljubezen, na odnos in na svoje telo ter kako se počutim v njem. Drugače gledam tudi na zakramente in na Boga, skratka, spremenil se je moj celotni pogled na svet. Zavestno sem se morala zelo potruditi, da sem našla odgovore na svoja vprašanja, da sem odkrila kaj Cerkev uči o spolnosti,o zakonu, o sreči in telesu, ... se mi zdi, da to ni prav, to bi morali vedeti, ker so to osnove in ker je to res dobra novica.«

Ljudje smo ustvarjeni za odnos.
Ljudje smo ustvarjeni za odnos. © PixaBay

Pripravljeni smo končno slišati sporočilo

»Med mladimi še vedno ni dovolj znanja in zavedanja o smislu in lepoti telesa, tudi ne o visoki teologiji telesa, o globini, ki jo z njo odkrivamo, in ki omogoča dobro živeti svoje odnose. Spolnost je podaritev, v zakonu znamenje nebes. Kakšen zaklad je imeti telo in kolikšna odgovornost. V naši družbi je veliko pojavov, ki pridejo iz ranjenih odnosov ali neodgovorne spolnosti.«

Lucijo smo "našli" tudi v sporočilu naslednje pesmi:

Mladoskop
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.