Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Novorojenka, rešena s carskim rezom iz mrtve matere (foto: Vatican news)
Novorojenka, rešena s carskim rezom iz mrtve matere | (foto: Vatican news)

Tudi v vojni življenje močnejše od smrti

Novice | 25.04.2024, 12:52 Marjana Debevec

Dvesto dni po začetku vojne je za Vatican News jeruzalemski patriarh Pierbatista Pizzaballa poudaril, da se bo mir zgradil od spodaj, med ljudmi. To, kar se trenutno dogaja, pa je po njegovih besedah pokazatelj, da je edina rešitev nastanek dveh držav. Sicer se vojna ne bo nikoli prenehala. Poudaril je tudi, da bo tej vojni nihče ne bo enak kot prej, potrebna bodo desetletja za obnovo Gaze, vendar se ljudje ne bodo predali, ampak bodo z upanjem zrli v prihodnost.

Rešitev dveh držav je pri sredini avdienci podprl tudi papež Frančišek. Znova je poudaril, da je vojna vedno poraz. V njej pridobijo samo proizvajalci orožja. Vse je povabil k molitvi za mir v Sveti deželi, pa tudi v Ukrajini, ki tako močno trpi.

Na eni strani smrt, na drugi življenje

Svet je medtem obkrožila fotografija novorojenke, katere življenje so zdravniki rešili, ko so jo s carskim rezom odstranili iz mrtve matere. Njo, moža in triletno hčerko je namreč ubila bomba v Gazi. Kustos Svete dežele p. Francesco Patton je za Vatican News povedal, kaj je v njem vzbudila slika te male deklice, ko sta se srečali smrt in življenje.

»Na eni strani smo videli smrt, na drugi pa vso moč življenja, ki gre naprej in želi premagati vsako obliko smrti. Upam, da bo ta deklica, ki se je rodila v vojnem okolju, postala znamenje življenja za Gazo in za celotno Sveto deželo,« je še dejal kustos Svete dežele.

Kristjani, ostanite v Sveti deželi!

Vrhovni predstojnik frančiškanov Massimo Fusarelli je frančiškane pozval, naj ostanejo v Sveti deželi kljub naraščajočim napetostim in grožnjam fizični varnosti. A to po njegovih besedah ne pomeni, da se zaprejo v samostane, ampak ostanejo z ljudmi in kot priprošnjiki.

Novice
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...