Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Papež pri splošni avdienci (foto: Vatican Media)
Papež pri splošni avdienci | (foto: Vatican Media)

Dovolj je že ena kapljica tega strupa ...

Novice | 24.04.2024, 09:52 Marjana Debevec

Papež Frančišek je danes nadaljeval svoje razmišljanje o grehih in krepostih. Tokrat pa je poudaril, da zna tisti, ki odpre srce Svetemu duhu, razlikovati med dobrim in zlim. Če izbere dobro, ga to vodi k polnosti življenja. To pa nas vodi do treh teoloških kreposti: veri, upanju in ljubezni.

Skupaj s štirimi kardinalnimi krepostmi vera, upanje in ljubezen stojijo nasproti sedmim glavnim grehom. Tri teološke kreposti se vedno živi v Svetem Duhu. Kristjan namreč nikoli ni sam, je poudaril sveti oče.

Te tri kreposti so tudi protistrup naši samozadostnosti. »Napuh je močan strup: dovolj je ena sama kapljica, da nam pokvari celotno življenje, zaznamovano z dobroto.

Človek lahko izvrši tudi goro dobrih del; zanje lahko požanje priznanje in pohvalo, a če je vse to naredil samo zase, da bi povzdignil samega sebe, ali še lahko rečemo, da je takšna oseba krepostna? Ne.«

Zato pa nam po papeževih besedah na naši poti pomagajo tri teološke kreposti, ki so v veliko pomoč tudi pri naših padcih, in sicer: vera, upanje in ljubezen.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.