Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek na velikonočni ponedeljek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek na velikonočni ponedeljek | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek: Gospod o vsakem izmed nas razmišlja kot o ljubezni svojega življenja

Svet | 21.04.2024, 14:19 Andrej Šinko

Papež Frančišek je na nedeljo molitve za duhovne poklice poudaril, da nam želi Gospod s podobo Dobrega pastirja povedati, da o vsakem izmed nas razmišlja kot o ljubezni svojega življenja. Da ni le vodnik ali vodja črede, ampak smo zanj pomembni, nenadomestljivi, vredni neskončne cene njegovega življenja. To lepoto njegove ljubezni pa da pogosto spregledamo.

Biti pastir, zlasti v Kristusovem času, ni bil samo poklic, ampak življenje. Saj ni šlo za zaposlitev za določen čas, ampak za to, da si bil cele dneve, tudi noči z ovcami oziroma čredo, je dejal Sveti oče in dodal, da Jezus ovce pozna: »Gospod pozna vsakega od nas, nas kliče po imenu, in ko se izgubimo, nas išče, dokler nas ne najde.«

Ob tem je dodal, da Jezus ni samo odličen pastir, ki živi z ovcami, je Dober pastir, ki je za nas daroval življenje in je vstal, ter nam dal svojega Duha. Papež Frančišek pojasni, da nam Jezus sporoča, da smo pomembni za Kristusa, da misli na nas, da smo zanj nenadomestljivi oziroma veljamo neskončno ceno njegovega življenja.

Ne gre za način, da se tako reče, ampak On je res dal življenje za nas, umrl je in vstal za vsakega izmed nas, ker nas ljubi in najde v nas lepoto, ki je pogosto ne vidimo. »Kako pogosto mislimo, da je naša vrednost odvisna od ciljev, ki jih uspemo doseči, od uspeha v očeh sveta, pred sodbami drugih? Kolikokrat se na koncu vržemo stran za malenkosti? Danes nam Jezus pravi, da smo zanj vedno veliko vredni. Ko se najdemo, pa da je ključno, da se postavimo v njegovo prisotnost, da se prepustimo, da nas sprejmejo in dvignejo ljubeče roke našega Dobrega pastirja,« je dejal Sveti oče.

Ob tem pa dodal, da se moramo vprašati, če znamo vsak dan najti trenutek, da sprejmemo gotovost, ki daje vrednost našemu življenju. Trenutek molitve, čaščenja, slavljenja, biti v navzočnosti Kristusa ... Če bomo to naredili bomo spet odkrili skrivnost življenja, je zaključil papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.