Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Peter Jančič (foto: STA)
Peter Jančič | (foto: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Slovenija | 19.04.2024, 15:05 s. Meta Potočnik

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji spola in spreminjanju spola.

Zmotil ga je njegov intervjuju 8. oktobra 2023 z dr. Silvom Šinkovcem z naslovom Mnogi mladi se v telesu ne počutijo dobro in prispevek Spol: izbira ali danost? Pritožnik novinarju očita, da je omenjena tematika predstavljena enostransko, da ni postavljena v kontekst in da sogovorniki niso priznani strokovnjaki tega področja. Meni, da bi moral dati prostor tudi drugačnim pogledom in da se od trditev sogovornikov ni ustrezno distanciral.

Poskus vplivanja na uredniško svobodo

Urednik Spletnega časopisa in dolgoletni član častnega razsodišča Peter Jančič, ki je vodil projekt nastajanja novinarske etike meni: »Mislim, da je ČNR že v osnovi ravnalo napačno. V primeru, da je Prezelj menil, da je bil članek pomanjkljiv, da ni vseboval vseh potrebnih prvin, je imel po zakonu pravico poslati prošnjo za poobjavo popravka ali odgovora. Kakor je razvidno, tega ni storil. Zato je odločitev NČR poskus povsem nepotrebnega vplivanja na uredniško svobodo.«

Po mnenju novinarja Blažiča je pri nas nujno odpreti razpravo o temi spreminjanja spola, saj v slovenskem medijskem prostoru prevladuje samo en prikaz, medtem ko je v državah, v katerih imajo že več izkušenj s spremembo spola pri mladih, tudi razprava veliko bolj odprta in uravnotežena.

Urednik Družine: O nevarnostih spreminjanja spola bomo še pisali

Oglasil se je tudi odgovorni urednik Družine Boštjan Debevec in zapisal: »V zadnjih tednih in mesecih svetovni mediji objavljajo (do sedaj prikrita) poročila o tem, kako – dobesedno smrtno – nevarni so kemijsko-medicinski postopki spreminjanja spola. Zdravniki priznavajo, da se po posegih pri mladoletnikih pojavljajo primeri raka in hude duševne motnje. Na noge so skočile zdravstvene oblasti tudi v najbolj liberalnih državah. Prav o tem je kolega Blažič zelo korektno pisal v tedniku Družina. Ob vsem medijskem molku smo bili tako eden od redkih večjih medijev, ki smo si upali govoriti o nevarnostih in posledicah takšnih postopkov na otrocih in mladoletnih. In to naj bi bila po mnenju članov »častnega« razsodišča kršitev novinarskega kodeksa?«

Debevec je zatrdil, da bodo o nevarnostih spreminjanja spola seveda še pisali.

Ob vsem medijskem molku smo bili tako eden od redkih večjih medijev, ki smo si upali govoriti o nevarnostih in posledicah takšnih postopkov na otrocih in mladoletnih.

Vse večja previdnost vlad

Začenja se bitka o tem, kako najbolje poskrbeti za otroke in mladostnike, ki se spopadajo s svojo spolno identiteto, pri čemer se vse več evropskih držav odloča za bolj previden in manj medicinski pristop, potem ko so ugotovile, da so dokazi, na katerih temelji zdravljenje spremembe spola, pomanjkljivi. Več o tem tukaj. »Zato lahko upravičeno dvomimo v težo odločitev ČNR, saj so slabo argumentirani, posebej če vemo, da je gre za še eno politično in aktivistično organizacijo v duhu levičarskih idej,« je še dejal Peter Jančič.

Daljšemu pogovoru z njim lahko prisluhnite tukaj.

Slovenija
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.