Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Novinarska konferenca Slovenske karitas ob začetku dobrodelne akcije Pomagajmo preživeti in živeti (foto: STA)
Novinarska konferenca Slovenske karitas ob začetku dobrodelne akcije Pomagajmo preživeti in živeti | (foto: STA)

Pomagajmo preživeti in živeti

Slovenija | 19.04.2024, 15:09 Maja Morela

Slovenska karitas začenja z dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti in živeti. Namenjena je materialni pomoči starejšim, vključevanju trajno nezaposljivih in podpori ljudem z minimalno plačo ter nizkimi prihodki. Lani je Karitas zbrala 136 tisoč evrov in z njimi pomagala 18.700 starejšim in približno osem tisoč posameznikom v aktivni dobi, ki živijo sami.

»Pomemben del pomoči so tudi sredstva zbrana v akciji. Lani smo zbrali 136 tisoč evrov. S tem smo plačevali položnice in podpirali programe socialnega vključevanja in svetovanja.« 

Skupen znesek pomoči je znašal 1,4 milijona evrov. Glavni financer je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, je povedal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič. »Pomemben del pomoči so tudi sredstva zbrana v akciji. Lani smo zbrali 136 tisoč evrov. S tem smo plačevali položnice in podpirali programe socialnega vključevanja in svetovanja.« Po njegovih besedah pomagajo tudi zaposlenim posameznikom, ki prejemajo minimalno plačo in z njo težko preživijo, saj živijo v podnajemniških stanovanjih, so zadolženi, imajo težave z zdravjem tudi duševnim.

Pomoči deležni so tudi starejši upokojenci, ki živijo sami. Največ takih je žensk po izgubi moža. Po podatkih se je število uporabnikov pomoči v tej skupini v letošnjem letu dvignilo za šest odstotkov. Lani so starejšim razdelili 330 ton hrane.

 »Radi bi delali, a ne zmorejo. Ne zmorejo hitrega tempa, ne morejo se osredotočiti na delo in žalostno je, da jih delodajalci po poskusnem obdobju največkrat odpustijo,« 

Za pomoč prosi vedno več ljudi nezmožnih za trajno zaposlitev zaradi zdravstvenih ali duševnih razlogov. »Radi bi delali, a ne zmorejo. Ne zmorejo hitrega tempa, ne morejo se osredotočiti na delo in žalostno je, da jih delodajalci po poskusnem obdobju največkrat odpustijo,« pojasnjuje Jože Kern iz Škofijske karitas Ljubljana.

Na novinarski konferenci ob začetku akcije Pomagajmo preživeti in živeti je sodelovala tudi Janja Deutschmann iz Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki je pozdravila prizadevanja Slovenske karitas na področju pomoči brezposelnim.

Slovenija
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.