Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Dr. Bojana Beović v studiu (foto: ARO)
Dr. Bojana Beović v studiu | (foto: ARO)

Predsednica zdravniške zbornice dr. Beović za Radio Ognjišče o minulem mandatu in stavki zdravnikov

Slovenija | 18.04.2024, 16:27 Alen Salihović

Zakaj za določena področja v medicini vlada večje zanimanje, za nekatere specializacije, kot npr. za družinsko medicino, pa na razpisih ostaja prostih skoraj štiri petine mest? O tem smo se pogovarjali s predsednico Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojano Beović. Spregovorila je tudi o stavki zdravnikov, minulem delu na čelu zbornice in načrtih za naprej.

Predsednica zdravniške zbornice je uvodoma spregovorila o izzivih, s katerimi se sooča zdravniška stroka v Sloveniji. Spomnila je na pomanjkanje zanimanja mladih zdravnikov za specializacije, kot je družinska medicina, zaradi povečane obremenjenosti in administrativnih obveznosti, ki zmanjšujejo čas, namenjen pacientom. Poleg tega je omenila tudi težave pri zasedanju mest v specializacijah, kot so intenzivna in interna medicina, povezane z izzivi v delovnih razmerah v državnih ustanovah.

Na temo stavke zdravnikov in pogajanj med vlado in Fidesom pa je pozvala k resnemu premisleku k ohranitvi javnega zdravstva s kakovostnimi delovnimi pogoji za zdravnike. Dr. Beović poudarja pomen dialoga med vsemi vpletenimi stranmi.

Na koncu pogovora je, predsednica zdravniške zbornice spregovorila o svojem mandatu in načrtih za prihodnost, ki vključujejo zagotavljanje podpore in varnostne mreže za zdravnike, izpolnjevanje javnih nalog ter sodelovanje z odločevalci za izboljšave v zdravstvu.

Slovenija, Politika, Zdravstvo, Teme, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.