Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Obzorja duha (foto: Zajem zaslona)
Obzorja duha | (foto: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

Slovenija | 15.04.2024, 11:02 Alen Salihović

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja duha žal cenzuriran,« tako je na družbenem omrežju Facebook zapisala novinarka in voditeljica s. Romana Kocjančič. Na urednika verskega programa na RTVS Vida Stanovnika smo naslovili vprašanje ali drži zapis s. Romane o cenzuri in kaj v prispevku je bilo umaknjeno.

Gre za nov napad na delo omenjene novinarke. Slednja je nedavno prejela tudi razsodbo Novinarskega častnega razsodišča, da naj bi kršila 3. in 4. člen Kodeksa novinarjev Slovenije v zadevi »Srebrna nit proti Romani Kocjančič, Katji Stamboldžioski in Karmen Bončar (TV Slovenija)«. Šlo naj bi zato, ker v oddaji ni predstavila celotnega stališča zagovornikov evtanazije, več o tem v nadaljevanju. 

Glede krajšanja oddaje Obzorja duha - uradno pojasnilo urednika Vida Stanovnika: 

V programski shemi TV Slovenija je ob nedeljah med 10:30 in 12:00 umeščen časovni blok za oddaje Uredništva verskih oddaj. V tem bloku sta po sprejetem PPN 2024 predvajani dve oddaji uredništva:

- nedeljski prenos bogoslužja

- oddaja Obzorja duha. 

V nedeljo, 14.4.2024, je bil prenos bogoslužja daljši. Zaradi tega je bilo potrebno skrajšati oddajo Obzorja duha. Zaradi izrednih svetovnih razmer ni bilo mogoče zamakniti prve informativno oddaje ob 13:00.

Po prejemu obvestila, da je prenos bogoslužja daljši, sem po telefonu poklical urednico oddaje, da bi dogovorno sprejela odločitev o krajšanju oddaje Obzorja duha. Vendar se na klic ni odzvala. Poslal sem ji sporočilo, “da v oddaji ne bo prispevka o novem prevodu Biblije. Ker smo o tem že poročali ob izzidu in tudi v oddaji Duhovni utrip, bomo prispevek objavili v eni od naslednjih oddaj.”

Tema aktualne oddaje Obzorja duha so bili novomašniki in v oddaji smo ohranili vse prispevke, povezane s temo. O novem prevodu (jeruzalemske) Biblije smo poročali v oddaji Obzorja duha takoj po izzidu. V oddaji Duhovni utrip smo objavili daljšo reportažo. In kot sem zapisal v SMS sporočilu, bomo tudi prispevek objavili v eni prihodnjih oddaj. Primerno je, da ga objavimo prihodnjo nedeljo, 21.4.2024. Zato o kakršnikoli cenzuri ne more biti govora.

 

Več o tem si preberite v nadaljevanju:

Romana Kocjančič, urednica in voditeljica oddaje Obzorja duha, ki sodi v uredništvo verskih oddaj RTVS, očitke zavrača. Oddajo je izvedla profesionalno ob upoštevanju novinarskih poklicnih in etičnih standardov ter kodeksov. Temo oddaje je izbrala na prošnjo predstavnikov glavnih verskih skupnosti, ki so hoteli predstaviti svoje mnenje o predlogu ZPPKŽ. Želela je, da pritožnik predlog ZPPKŽ predstavi in utemelji v samostojnem prispevku kot delu štiridelnega tematskega bloka. Tri tedne pred oddajo je novinarki Karmen Bončar naročila, naj s pritožnikom pripravi triminutni prispevek. Sledili bi petminutni studijski pogovor z vodjo vladnega strateškega sveta za zdravstvo in specialistko za paliativno oskrbo, nato mnenja verskih skupnosti in ponovno pogovor z vodjo strateškega sveta in s specialistko.

Novinarka Bončar pa jo je obvestila, da predlagatelji ZPPKŽ ne želijo sodelovati v prispevku, temveč želijo diskusijo v studiu s stroko in predstavniki verskih skupnosti. To ne bi sodilo v koncept oddaje, saj šest sodelujočih ne bi mogli vključiti v petminutni prispevek. Novinarki je naročila, naj vseeno posname prispevek o zakonu, a so tudi ta predlog zavrnili. Namesto tega so poslali pisno predstavitev predloga ZPPKŽ. Ta bi v oddaji, če bi jo prebrali, trajala 2:20 (min.: sec.). Zato je novinarki naročila, da naj novinarsko predstavi ZPPKŽ, kar je ta naredila. V oddaji je trajala 01:11.

Romana Kocjančič meni, da 2. člena kodeksa ni kršila, saj ni žaljivo predstavljala podatkov in dejstev. Nnasprotno, želela je, da predlagatelj ZPPKŽ v samostojnem prispevku predstavi predlog, želje in utemeljitve. Ker na to pritožnik ni pristal, je novinarka Bončar nato pripravila dobro predstavitev predloga ZPPKŽ.

Zatrjuje, da ni kršila 3. člena kodeksa. V prispevku o predlogu ZPPKŽ ni izrekla nobene hude obtožbe. Čeprav je oddaja primarno namenjena verskim skupnostim, je njihove izjave uvrstila v poseben tematski prispevek. Dr. Erik Brecelj je pred snemanjem odpovedal prihod v studio, zato so z dovoljenjem uporabili njegovo izjavo o obravnavani temi, ki jo je dal za Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS).

Zavrača obtožbo o kršitvi 4. člena kodeksa. Ničesar ni zamolčala, nasprotno, preko novinarke je pritožnika pozivala, naj sam v triminutnem posnetem prispevku predstavi predlog ZPPKŽ. Toliko časa nato v oddaji ni imel na voljo noben predstavnik verske skupnosti.

Zavrača očitek o kršitvi 15. člena. Novinarka v prispevku o predlogu ZPPKŽ ni vrednostno komentirala in ni posredovala svojih stališč. Podala je objektivno informacijo. Kot urednica oddaje ni komunicirala s predstavnico pritožnika D. Pavlič Kamien, zato ji ni mogla ničesar obljubiti.

Pravi, da 25. člena kodeksa ni kršila, saj ni prepletala novinarske, oglaševalske ali politične vsebine. Ponovno poudarja, da je verska oddaja nacionalne televizije namenjena glavnim verskim skupnostim.

Romana Kocijančič pravi, da je bila iz komuniciranja v uredništvu pred in po oddaji delno izključena. Pritožbo razume kot pritisk na novinarsko delo in omejevanje novinarske in uredniške svobode.

Vir: Častno novinarsko razodišče 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...