Papež pozdravlja vernike, zbrane na Trgu sv. Petra (foto: Vatican media)
Papež pozdravlja vernike, zbrane na Trgu sv. Petra | (foto: Vatican media)

Papež: Potrebujemo nekoga, ki nas bo zbudil

Svet | 10.04.2024, 12:23 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil kreposti srčnosti, ki v težavah zagotavlja trdnost in stanovitnost v prizadevanju za dobro. Srčnost nam krepi odločnost v upiranju skušnjavam in premagovanju ovir v nravnem življenju. Gre za najbolj borbeno od vseh kreposti, je dejal sveti oče.

Ta boj pa poteka na dveh ravneh. Najprej v naši notranjosti, kjer naj bi se z močjo Svetega Duha soočili z našimi strahovi, tesnobami, krivdami. Druga raven boja pa je na zunaj, kot so razne življenjske preizkušnje, ki nas presenetijo.Srčnost nam pomaga, da pri vsem tem ne izgubimo poguma. Srčnost je po papeževih besedah ena od glavnih kreposti, ker resno jemlje izziv zla v svetu.

»Nekateri se pretvarjajo, da zlo ne obstaja, da je vse v redu, da človeška volja včasih ni slepa, da v zgodovini ni temnih sil, ki prinašajo smrt. Toda dovolj je prelistati kakšno zgodovinsko knjigo ali na žalost tudi časopise, da bi odkrili grozodejstva, katerih smo delno žrtve in delno tudi nosilci mi sami: vojne, nasilje, suženjstvo, zatiranje revnih, nezaceljene rane, ki še vedno krvavijo.

Razvodeneli Zahodni svet

Krepost srčnosti nas spodbudi, da se odzovemo in vsemu temu zakričimo odločen "ne". V našem udobnega Zahodu, ki je vse skupaj nekoliko razvodenil, ki ne potrebuje bojev, ker se vse zdi enako, včasih za čutimo zdravo nostalgijo po prerokih. Toda ljudje, ki zbujajo takšno nelagodje v nas in ki so vizionarji, so zelo redki.

Potrebujemo preroke

Potrebujemo nekoga, ki nas bo prestavil iz našega udobnega položaja, v katerem smo se umestili, in nas spodbudil, da bomo znova odločno rekli "ne" zlu in vsemu, kar vodi v brezbrižnost,« je pri avdienci še dejal sveti oče.

Ob sklepu avdience je papež znova opozoril na številne konflikte po vsem svetu in pozval k prizadevanjem za mir
Ob sklepu avdience je papež znova opozoril na številne konflikte po vsem svetu in pozval k prizadevanjem za mir © Vatican media

Svet, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.