Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Bojan Ivanc - glavni ekonomist pri Gospodarski zbornici Slovenije (foto: Osebni arhiv)
Bojan Ivanc - glavni ekonomist pri Gospodarski zbornici Slovenije | (foto: Osebni arhiv)

Bo pomanjkanje delovne sile zavrlo gospodarsko rast?

Novice | 09.04.2024, 11:59 Andrej Šinko

Gospodarske razmere v Sloveniji ostajajo relativno ugodne. Bolj optimistični so tudi potrošniki, podjetja pa imajo nekaj težav z višjimi cenami nekaterih energentov in iskanjem kadra. Spodbudnejše so tudi neketere napovedi za Nemčijo, kar bo pozitivno vplivalo tudi na našo državo.

Marca je bilo registriranih približno 46.900 brezposelnih, kar je skoraj 7 odstotkov manj kot pred enim letom. Omenjena številka se je precej približala tisti iz lanskega septembra, ko je bila brezposelnost rekordno nizka, brez dela pa je bilo 46 tisoč oseb. Takšne razmere precej težav povzročajo zlasti podjetjem. »Pomanjkanje delovne sile je prisotno skoraj v vseh sektorjih. Če gledamo številčno, je največje pomanjkanje v segmentu gradbeništva, transporta, socialnega varstva, predelovalnih dejavnosti in gostinstva,« je pojasnil glavni analitik na gospodarski zbornici Bojan Ivanc.

Dodal je, da je z delovno silo precej izpraznjen tudi bazen držav Zahodnega Balkana, od kjer je naša država delovno silo dobivala v preteklosti. »Zato delodajalci, tudi v Sloveniji, iščejo zaposlene v drugih državah. Pri tem so pozorni tudi na sorodno kulturno in delovno okoloje.«

Slovensko gospodarstvo je precej prepleteno z nemškim, ki se sooča z določenimi težavami. Kljub temu so spodbudni zlasti podatki za industrijo. »Pokazalo se je, da so bili podatki za januar boljši od prvotnih pričakovanj, tudi februarja je bila ta rast visoka, znašala je 2 odstotka. Pri čemer so analitiki neodvisno ocenjevali, da bo precej nižja, 0,3 odstotna.«

Boljši položaj nemške industrije je posledica okrevanja gospodarstva po visokih cenah energentov. »Te nižje cene zemeljskega plina in električne energije pozitivno vplivajo na Nemčijo, kot našega še vedno glavnega trgovinskega partnerja, kot tudi na Slovenijo, ki z nemčijo sodeluje v verigi vrednosti,« je dejal Ivanc in pojasnil, da so obeti na področju omenjenih energentov pozitivini tudi za prihodnje obdobje.

Skrbijo pa cene naftnih derivatov. »To je povezano z višjimi cenami nafte Brent, katere cena sodčka se giblje pri 90 dolarjih. Cene so se v zadnjih dveh mesecih dvignile, in sicer zaradi povečanega povpraševanja gospodarstva, tudi v storitvenih dejavnostih. In ta rast manj ugodno vpliva tudi na samo inflacijo.«

Sogovornik je dejal še, da ta rast ni takšna, da bi bistveno vplivala na zmanjšano okrevanje potrošnje domačih gospodinjstev. Realni dohodki se tako še vedno precej povišujejo, kar se bo na koncu odrazilo tudi v gospodarski rasti.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.