Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Lansko srečanje delegatov Karitas iz vse Italije (foto: Spletna stran Karitas)
Lansko srečanje delegatov Karitas iz vse Italije | (foto: Spletna stran Karitas)

Na srečanju delegatov Karitas iz 218 italijanskih škofij tudi nadškof Cvikl

Novice | 08.04.2024, 11:18 Marjana Debevec

V Gradežu se bo popoldne začela 44. italijanska konferenca škofijskih Karitas. Geslo konference je: “Meje, območje stika in ne ločitve”. Srečanja se udeležuje več kot 600 delegatov, predstavnikov 218 škofijskih Karitas iz vse Italije.

Konferenco pripravljajo na meji, ki poteka pri Gradežu in Gorici, med Italijo in Slovenijo, prepustno zaradi njune skupne pripadnosti Evropski uniji, ki pa poudarja, kako je treba razlike vrednotiti, komunicirati in narediti plodne. Nova Gorica in Gorica, iz zraka gledano eno mesto, bo leta 2025 tudi Evropska prestolnica kulture.

V treh dneh kongresa se bo zvrstilo veliko predavanj o različnih mejah, o kulturi, Evropi, o »treh poteh«, o vlogi Karitas, o prizadevanju za mir.

Na jutrišnji okrogli mizi "Prispevek Karitas k Evropi brez meja"bo poleg predstavnikov grške, španske in italijanske Karitas, sodeloval tudi predsednik Slovenske Karitas, mariborski nad škof Alojzij Cvikl. Zbrani pa bodo nato popoldne obiskali še Konkatedralo Kristusa Odrešenika v Novi Gorici.

Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...