Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik
Lansko srečanje delegatov Karitas iz vse Italije (foto: Spletna stran Karitas)
Lansko srečanje delegatov Karitas iz vse Italije | (foto: Spletna stran Karitas)

Na srečanju delegatov Karitas iz 218 italijanskih škofij tudi nadškof Cvikl

Novice | 08.04.2024, 11:18 Marjana Debevec

V Gradežu se bo popoldne začela 44. italijanska konferenca škofijskih Karitas. Geslo konference je: “Meje, območje stika in ne ločitve”. Srečanja se udeležuje več kot 600 delegatov, predstavnikov 218 škofijskih Karitas iz vse Italije.

Konferenco pripravljajo na meji, ki poteka pri Gradežu in Gorici, med Italijo in Slovenijo, prepustno zaradi njune skupne pripadnosti Evropski uniji, ki pa poudarja, kako je treba razlike vrednotiti, komunicirati in narediti plodne. Nova Gorica in Gorica, iz zraka gledano eno mesto, bo leta 2025 tudi Evropska prestolnica kulture.

V treh dneh kongresa se bo zvrstilo veliko predavanj o različnih mejah, o kulturi, Evropi, o »treh poteh«, o vlogi Karitas, o prizadevanju za mir.

Na jutrišnji okrogli mizi "Prispevek Karitas k Evropi brez meja"bo poleg predstavnikov grške, španske in italijanske Karitas, sodeloval tudi predsednik Slovenske Karitas, mariborski nad škof Alojzij Cvikl. Zbrani pa bodo nato popoldne obiskali še Konkatedralo Kristusa Odrešenika v Novi Gorici.

Novice
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...