Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Lansko srečanje delegatov Karitas iz vse Italije (foto: Spletna stran Karitas)
Lansko srečanje delegatov Karitas iz vse Italije | (foto: Spletna stran Karitas)

Na srečanju delegatov Karitas iz 218 italijanskih škofij tudi nadškof Cvikl

Novice | 08.04.2024, 11:18 Marjana Debevec

V Gradežu se bo popoldne začela 44. italijanska konferenca škofijskih Karitas. Geslo konference je: “Meje, območje stika in ne ločitve”. Srečanja se udeležuje več kot 600 delegatov, predstavnikov 218 škofijskih Karitas iz vse Italije.

Konferenco pripravljajo na meji, ki poteka pri Gradežu in Gorici, med Italijo in Slovenijo, prepustno zaradi njune skupne pripadnosti Evropski uniji, ki pa poudarja, kako je treba razlike vrednotiti, komunicirati in narediti plodne. Nova Gorica in Gorica, iz zraka gledano eno mesto, bo leta 2025 tudi Evropska prestolnica kulture.

V treh dneh kongresa se bo zvrstilo veliko predavanj o različnih mejah, o kulturi, Evropi, o »treh poteh«, o vlogi Karitas, o prizadevanju za mir.

Na jutrišnji okrogli mizi "Prispevek Karitas k Evropi brez meja"bo poleg predstavnikov grške, španske in italijanske Karitas, sodeloval tudi predsednik Slovenske Karitas, mariborski nad škof Alojzij Cvikl. Zbrani pa bodo nato popoldne obiskali še Konkatedralo Kristusa Odrešenika v Novi Gorici.

Novice
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...