Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na srečanju z duhovniki (foto: Vatican News)
Papež na srečanju z duhovniki | (foto: Vatican News)

Papež je bolje – znova je obiskal eno od rimskih župnij

Novice | 08.04.2024, 10:48 Marjana Debevec

Papež Frančišek znova obiskuje župnije svoje škofije. V petek popoldne se je odpravil v župnijo na severovzhodnem območju Rima. Dolgo se je za zaprtimi vrati zadržal z duhovniki in diakoni tega območja. Med temami pogovorov so bili: mladi, jubilej, pastorala in bližina tistim, ki so daleč od Cerkve.

Omenjeno obrobje Rima se sooča s številnimi težavami, med katerimi so gost promet in težak dostop do središča mesta, odrinjenost in posledično vrsto let pomanjkanje šol. Po drugi strani pa so ljudje zaznamovani z močnim čutom za skupno dobro, kar dokazuje tudi velika povezanost v omenjenih župnijah.

Duhovniki s srcem

Gre za četrto župnijo, ki jo je papež obiskal v zadnjih mesecih. Videti je bilo, da je papeža ganilo vedro vzdušje v župniji, pa tudi pričevanje duhovnikov, ki z zadovoljstvom živijo svojo službo v preprosti, med drugim v soočanju z različnimi oblikami revščine, ki zahtevajo veliko potrpljenje.

Papež Frančišek sam je to potrdil skupini novinarjev pred odhodom, ki jim je zaupal, da je lepo videti izkušnjo teh župnikov, ki veliko delajo, vedno v prvi liniji. »Zelo dobro je bilo, o vsem smo se pogovarjali«, je dejal papež, ki je v dar prejel ikono Salus Populi Romani, do katere goji posebno pobožnost, delo župnijskega slikarja.

Papež v sproščenem pogovoru z duhovniki
Papež v sproščenem pogovoru z duhovniki © Vatican News

Srečanje z verniki

Medtem se je na cerkvenem dvorišču zbrala skupina približno 50 vernikov, v glavnem stari starši, ženske in otroci, ki so pravkar šli iz šole, ter nekaj redovnic, ki delujejo v župniji, in so prišle takoj, ko se je ta novica razširila.

Za papežev prihod ni vedel nihče, niti tisti, ki delajo v župniji sv. Henrika, ker so zaradi zasebne narave dogodka želeli ohraniti najvišjo diskretnost. Papeža so sprejeli z aplavzom in vzkliki. Sveti oče je segel v roke tistim, ki so ga prišli pozdravit, blagoslovil vse otroke in se iz avtomobila podpisal na mavec otroka z zlomljeno roko.

Papež je dolgo božal malo Chiaro, staro 1 leto, ki ima težave s sluhom.

Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...