Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež na srečanju z duhovniki (foto: Vatican News)
Papež na srečanju z duhovniki | (foto: Vatican News)

Papež je bolje – znova je obiskal eno od rimskih župnij

Novice | 08.04.2024, 10:48 Marjana Debevec

Papež Frančišek znova obiskuje župnije svoje škofije. V petek popoldne se je odpravil v župnijo na severovzhodnem območju Rima. Dolgo se je za zaprtimi vrati zadržal z duhovniki in diakoni tega območja. Med temami pogovorov so bili: mladi, jubilej, pastorala in bližina tistim, ki so daleč od Cerkve.

Omenjeno obrobje Rima se sooča s številnimi težavami, med katerimi so gost promet in težak dostop do središča mesta, odrinjenost in posledično vrsto let pomanjkanje šol. Po drugi strani pa so ljudje zaznamovani z močnim čutom za skupno dobro, kar dokazuje tudi velika povezanost v omenjenih župnijah.

Duhovniki s srcem

Gre za četrto župnijo, ki jo je papež obiskal v zadnjih mesecih. Videti je bilo, da je papeža ganilo vedro vzdušje v župniji, pa tudi pričevanje duhovnikov, ki z zadovoljstvom živijo svojo službo v preprosti, med drugim v soočanju z različnimi oblikami revščine, ki zahtevajo veliko potrpljenje.

Papež Frančišek sam je to potrdil skupini novinarjev pred odhodom, ki jim je zaupal, da je lepo videti izkušnjo teh župnikov, ki veliko delajo, vedno v prvi liniji. »Zelo dobro je bilo, o vsem smo se pogovarjali«, je dejal papež, ki je v dar prejel ikono Salus Populi Romani, do katere goji posebno pobožnost, delo župnijskega slikarja.

Papež v sproščenem pogovoru z duhovniki
Papež v sproščenem pogovoru z duhovniki © Vatican News

Srečanje z verniki

Medtem se je na cerkvenem dvorišču zbrala skupina približno 50 vernikov, v glavnem stari starši, ženske in otroci, ki so pravkar šli iz šole, ter nekaj redovnic, ki delujejo v župniji, in so prišle takoj, ko se je ta novica razširila.

Za papežev prihod ni vedel nihče, niti tisti, ki delajo v župniji sv. Henrika, ker so zaradi zasebne narave dogodka želeli ohraniti najvišjo diskretnost. Papeža so sprejeli z aplavzom in vzkliki. Sveti oče je segel v roke tistim, ki so ga prišli pozdravit, blagoslovil vse otroke in se iz avtomobila podpisal na mavec otroka z zlomljeno roko.

Papež je dolgo božal malo Chiaro, staro 1 leto, ki ima težave s sluhom.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...