Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Boštjan Marko Turk (foto: Osebni arhiv)
Dr. Boštjan Marko Turk | (foto: Osebni arhiv)

Jetniki svobode – Slovenci, Jugoslavija in oblast osvobodilne fronte

Slovenija | 05.04.2024, 12:47 Alen Salihović

»Jetniki svobode – Slovenci, Jugoslavija in oblast osvobodilne fronte,« je naslov nove knjige profesorja dr. Boštjana Marka Turka. Avtor jo bo predstavil v ponedeljek popoldne v prostorih Muzejske zbirke na Cankarjevi cesti 11 v Ljubljani.

Jetniki svobode so knjiga o Sloveniji. Po besedah avtorja Turka pisanje teži h globinski analizi domačega značaja in njegove geopolitične usojenosti, kot se je oblikovala skozi stoletja. Govori o tem, kako se je narodna bit odzvala na najusodnejši dogodek v slovenski novejši zgodovini, to je na vstop »Osvobodilne fronte«, transmisije sovjetske partije, v duhovni prostor domovine in kaj iz tega še danes sledi. Razloži, kaj je Jugoslavija in kako nam je sedaj še posebej nevarna. Nadalje profesor Turk pojasni, »zakaj je vse preveč odločujoči del volilnega telesa voli, kot voli in kaj imajo z našo davno mitologijo (Lepa Vida) opraviti »novi obrazi«, ki jih gospodarji zakulisja servirajo ob vsakih volitvah. V ta kontekst postavi tudi aktualno oblast, ki sliši na ime »svoboda««.

Kot še dodaja dr. Turk, Jetniki svobode obširno spregovorijo o štirih jezdecih apokalipse, ki so v slovenski prostor vstopili 27. aprila 1941. »Razkrivajo, kako se to cepi na spoznanje svetovnega disidenta jugoslovanskega rodu, Milovana Đilasa, o tako imenovanem novem razredu. Le-ta se uteleša v tistem, kar smo včasih pojmovali kot »gospodje-tovariši«, to je v prestiž in materialne privilegije potopljeni vladajoči sloj, ki pa so ga polna usta delavskih pravic. Ta združba so naši nekdanji in današnji oblastniki. Knjiga je sicer ubrana optimistično: kako bi tudi ne bila, saj imamo svojo državo, spomenik trajnejši od brona. Pove, kaj moramo storiti, da jo bomo ohranili v žaru njenih mladih moči,« je o knjigi še zapisal dr. Boštjan Marko Turk.

Slovenija, Politika, Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...