Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Boštjan Marko Turk (foto: Osebni arhiv)
Dr. Boštjan Marko Turk | (foto: Osebni arhiv)

Jetniki svobode – Slovenci, Jugoslavija in oblast osvobodilne fronte

Slovenija | 05.04.2024, 12:47 Alen Salihović

»Jetniki svobode – Slovenci, Jugoslavija in oblast osvobodilne fronte,« je naslov nove knjige profesorja dr. Boštjana Marka Turka. Avtor jo bo predstavil v ponedeljek popoldne v prostorih Muzejske zbirke na Cankarjevi cesti 11 v Ljubljani.

Jetniki svobode so knjiga o Sloveniji. Po besedah avtorja Turka pisanje teži h globinski analizi domačega značaja in njegove geopolitične usojenosti, kot se je oblikovala skozi stoletja. Govori o tem, kako se je narodna bit odzvala na najusodnejši dogodek v slovenski novejši zgodovini, to je na vstop »Osvobodilne fronte«, transmisije sovjetske partije, v duhovni prostor domovine in kaj iz tega še danes sledi. Razloži, kaj je Jugoslavija in kako nam je sedaj še posebej nevarna. Nadalje profesor Turk pojasni, »zakaj je vse preveč odločujoči del volilnega telesa voli, kot voli in kaj imajo z našo davno mitologijo (Lepa Vida) opraviti »novi obrazi«, ki jih gospodarji zakulisja servirajo ob vsakih volitvah. V ta kontekst postavi tudi aktualno oblast, ki sliši na ime »svoboda««.

Kot še dodaja dr. Turk, Jetniki svobode obširno spregovorijo o štirih jezdecih apokalipse, ki so v slovenski prostor vstopili 27. aprila 1941. »Razkrivajo, kako se to cepi na spoznanje svetovnega disidenta jugoslovanskega rodu, Milovana Đilasa, o tako imenovanem novem razredu. Le-ta se uteleša v tistem, kar smo včasih pojmovali kot »gospodje-tovariši«, to je v prestiž in materialne privilegije potopljeni vladajoči sloj, ki pa so ga polna usta delavskih pravic. Ta združba so naši nekdanji in današnji oblastniki. Knjiga je sicer ubrana optimistično: kako bi tudi ne bila, saj imamo svojo državo, spomenik trajnejši od brona. Pove, kaj moramo storiti, da jo bomo ohranili v žaru njenih mladih moči,« je o knjigi še zapisal dr. Boštjan Marko Turk.

Slovenija, Politika, Novice
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...