Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Predsednik NSi Matej Tonin na taboru stranke v Gorišnici (foto: NSi)
Predsednik NSi Matej Tonin na taboru stranke v Gorišnici | (foto: NSi)

Prvak NSi Tonin o zvezi Nato, vse slabšem delovanju državnega zbora in programski konferenci stranke

| 05.04.2024, 10:21 Alen Salihović

Novo Slovenijo čaka v soboto v Celju programska konferenca. Na njej se bodo predstavili kandidati na listi NSi, prav tako pa bodo sprejeli program, s katerim bodo nastopili na evropskih volitvah. Za komentar smo poklicali prvaka Nove Slovenije Mateja Tonina. Spregovoril je tudi o delovanju zveze Nato, ki praznuje 75 let delovanja, slovenski vojski in vse slabšem delu državnega zbora.

"V NSi smo ponosni na Evropsko unijo in se zavedamo vseh prednosti, ki jih združena Evropa prinaša: blaginja, gospodarski razvoj, evro, padec notranjih meja, kohezijski skladi, Erasmus izmenjave mladih, ... V letih neslutenega razvoja pa smo žal pozabili, da je Evropa predvsem skupnost vrednot, in zato nam je na nekaterih področjih spodletelo. Aktualni izzivi terjajo jasne in odločne odgovore. Potrebujemo močno gospodarstvo za blaginjo vsakogar izmed nas in tudi zeleni prehod moramo izvesti pametno. A hkrati se moramo vrniti k našim koreninam. Evropa potrebuje nov zagon. Skupaj moramo zgraditi Evropo, ki bo blizu našim ljudem. Na programski konferenci se bodo predstavili kandidati na listi NSi, prav tako pa bomo sprejeli program, s katerim bomo nastopili na evropskih volitvah," so zapisali pred programsko konferenco. 

Tonin je poudaril pomen zavezništva v zgodovinskem kontekstu po drugi svetovni vojni, ko se je komunizem širil v vzhodni Evropi. Nato je bil takrat ustanovljen z namenom ohranjanja miru in obrambe pred morebitnimi grožnjami. Tonin je izpostavil pomen kolektivne obrambe in deljenja bremen med državami članicami.

Ocenil je tudi vlogo Slovenije v zavezništvu in izrazil presenečenje nad nasprotovanjem nekaterih političnih strank zavezništvu. Tonin je poudaril potrebo po investicijah v slovensko vojsko, tako v tehniko kot v kadre, ter opozoril na pomanjkanje učinkovitost kadrov v vojski. Spregovoril je tudi o pomenu varnosti, kolektivne obrambe ter potrebi po ozaveščanju družbe o pomembnosti vojaške službe.

Tonin se je dotaknil tudi vprašanja o delovanju slovenske vojske in ocenil, da je potrebno več pozornosti nameniti investicijam v vojsko ter zagotoviti ustrezno izobražene kadre.

Spregovoril je tudi o delovanju vlade in državnega zbora v zvezi z zakoni o kulturnih pravicah narodov ter izrazil nasprotovanje določbam, ki bi omogočile uporabo maternega jezika drugih narodov v uradnih poslovanjih v Sloveniji.

Pogovor se je nadaljeval z obravnavo prihajajočih evropskih volitev, kjer bo Nova Slovenija postavila poudarek na obrambi evropskega načina življenja, varnosti, gospodarstvu ter zelenem prehodu. Tonin je poudaril pomen udeležbe v Evropskem parlamentu ter potrebo po močnih in odločnih voditeljih, ki bodo zastopali interese državljanov. Pričakuje se programski kongres, kjer bo predstavljen program za evropske volitve z osredotočenostjo na ključne teme in vrednote, ki so ključne za prihodnost Evrope.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...