Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Predstavitev knjige o Lambertu Erlichu (foto: Kabinet predsednika vlade)
Predstavitev knjige o Lambertu Erlichu | (foto: Kabinet predsednika vlade)

30 maš za 30 slovenskih mučencev

Novice | 05.04.2024, 09:56 Marjana Debevec

Civilno družbena pobuda Vseposvojitev, ki si prizadeva za simbolično posvojitev vseh žrtev druge svetovne vojne in pobojev po njej, pripravlja svete maše za slovenske mučence. Prva bo že nocoj pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani in nato na trideset zaporednih prvih petkov.

Trideset prvih petkov bo pri frančiškanih v Ljubljani darovanih trideset svetih maš za slovenske mučence, žrtve totalitarnega nasilja, ki so v postopku za beatifikacijo. »K tem mašam so povabljeni duhovniki in seveda tudi verniki iz njihovih rojstnih župnij, pa tudi iz župnij, kjer je kraj njihove smrti.

Tako da bo to kar zanimiva kombinatorika. Ogromno ljudi se je že javilo na ta vabila in jaz upam, da bo nastalo nekaj lepega,« je za naš radio pojasnila ustanoviteljica pobude Vseposvojitev Romana Bider.

Prva sveta maša bo že nocoj in sicer za dr. Lamberta Ehrlicha. Daroval jo bo prof. dr. Janez Juhant, ki je tudi avtor obsežne knjige o tem velikem človeku in Slovencu.

Svetniške kandidate bo uvodoma predstavljal Gregor Čušin. »Ko premišljujem o njih, ko berem njihove življenjepise ali pa recimo brskam po arhivu vaše oddaje Moja zgodba, sem pretresena, koliko imamo lepih zgledov, ki pa so tam nekje in jih je še treba odkriti.

Upam, da jih bomo s temi mašami približali ljudem. Namen je, da jih imamo blizu, da vemo zanje, da molimo za njihovo beatifikacijo in seveda na dolgi rok, da uradno postanejo naši svetniki ter da jih imamo kot svetel zgled in priprošnjike v nebesih.«

Romana Bider
Romana Bider © ARO

Prenos teh svetih maš bo po GOLD TV in YouTube kanalu, tako jih lahko vsaj posredno spremlja najširše slovensko občestvo.

Pri nocojšnji maši pa se bodo spomnili tudi desetega rojstnega dneva pobude Vseposvojitev, ki vabi ljudi, da postanejo varuhi spomina na eno izmed žrtev druge svetovne vojne in zanjo molijo.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.