Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Predstavitev knjige o Lambertu Erlichu (foto: Kabinet predsednika vlade)
Predstavitev knjige o Lambertu Erlichu | (foto: Kabinet predsednika vlade)

30 maš za 30 slovenskih mučencev

Novice | 05.04.2024, 09:56 Marjana Debevec

Civilno družbena pobuda Vseposvojitev, ki si prizadeva za simbolično posvojitev vseh žrtev druge svetovne vojne in pobojev po njej, pripravlja svete maše za slovenske mučence. Prva bo že nocoj pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani in nato na trideset zaporednih prvih petkov.

Trideset prvih petkov bo pri frančiškanih v Ljubljani darovanih trideset svetih maš za slovenske mučence, žrtve totalitarnega nasilja, ki so v postopku za beatifikacijo. »K tem mašam so povabljeni duhovniki in seveda tudi verniki iz njihovih rojstnih župnij, pa tudi iz župnij, kjer je kraj njihove smrti.

Tako da bo to kar zanimiva kombinatorika. Ogromno ljudi se je že javilo na ta vabila in jaz upam, da bo nastalo nekaj lepega,« je za naš radio pojasnila ustanoviteljica pobude Vseposvojitev Romana Bider.

Prva sveta maša bo že nocoj in sicer za dr. Lamberta Ehrlicha. Daroval jo bo prof. dr. Janez Juhant, ki je tudi avtor obsežne knjige o tem velikem človeku in Slovencu.

Svetniške kandidate bo uvodoma predstavljal Gregor Čušin. »Ko premišljujem o njih, ko berem njihove življenjepise ali pa recimo brskam po arhivu vaše oddaje Moja zgodba, sem pretresena, koliko imamo lepih zgledov, ki pa so tam nekje in jih je še treba odkriti.

Upam, da jih bomo s temi mašami približali ljudem. Namen je, da jih imamo blizu, da vemo zanje, da molimo za njihovo beatifikacijo in seveda na dolgi rok, da uradno postanejo naši svetniki ter da jih imamo kot svetel zgled in priprošnjike v nebesih.«

Romana Bider
Romana Bider © ARO

Prenos teh svetih maš bo po GOLD TV in YouTube kanalu, tako jih lahko vsaj posredno spremlja najširše slovensko občestvo.

Pri nocojšnji maši pa se bodo spomnili tudi desetega rojstnega dneva pobude Vseposvojitev, ki vabi ljudi, da postanejo varuhi spomina na eno izmed žrtev druge svetovne vojne in zanjo molijo.

Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...