Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Na spletni strani Oskrbovalnica.si izberemo, naročeno nam pripeljejo v domači kraj. (foto: oskrbovalnica.si)
Na spletni strani Oskrbovalnica.si izberemo, naročeno nam pripeljejo v domači kraj. | (foto: oskrbovalnica.si)

Rok Meglič: Hvaležen sem, da imamo izbiro. Ena teh je Oskrbovalnica.

Slovenija | 04.04.2024, 10:23 Nataša Ličen

Poznate širši slovenski projekt Oskrbovalnice? Vseslovenski nekomercialni samooskrbni projekt za neposredno povezovanje pridelovalcev – kmetov in odjemalcev, torej kupcev. Na prvi pogled deluje kot spletna tržnica, a je mnogo več – je model skupnostnega naročanja kmetijskih in ostalih pridelkov, ki pomaga ohranjati slovenske kmetije in potrošnikom zagotavlja vedno sveža, lokalna in prav zanje pripravljena živila po pošteni ceni.

Projekt Oskrbovalnica.si je nastal iz ljudske iniciative, iz želje po omogočanju neposrednega stika med pridelovalci in odjemalci, brez posrednikov, brez skladiščenj in logističnih stroškov - in nenazadnje tudi z željo po neodvisnih nabavnih prodajno-nabavnih verigah.

Princip je enostaven. Kliknemo na spletno stran Oskrbovalnica.si, izberemo med ponudniki, naročimo in na dogovorjenem mestu v lokalnem okolju prevzamemo.

S tem pristopom želijo kmeta razbremeniti stroškov s prodajo in marketingom, kupce pa privaditi na lokalne netrgovske vire oskrbe s hrano. V lokalnem okolju občine Tržič je bil med pobudniki za vzpostavitev Oskrbovalnice in razširitev njene aktivnosti v domačem mestu Rok Meglič, ki smo ga po ideji vprašali za rubriko »Ni meje za dobre ideje«.
Rok Meglič: »Ponudnikov na spletni strani Oskrbovalnica.si je res veliko, lepo je videti koliko mladih in starejših se še vedno ukvarja s kmetijstvom, kako so tudi pripravljeni te darove prinesti, jih pripeljati na lokalno točko, torej svoje vrhunske ekološke izdelke, ker poudarek je na tem. Trgovska veriga je dobra. Hvaležen sem le, da imamo izbiro. Tega si želim, možnosti izbire in če občine naredijo tudi korak v to smer sem tega zelo vesel.«

Ponudbe je res veliko ...
Ponudbe je res veliko ... © oskrbovalnica.si

Gre za prvo obdobje, ko se medsebojno spoznavajo in se gradi zaupanje med pridelovalci in odjemalci. V nadaljevanju je želja, da se kupci zavežejo enemu ali več kmetom za celoletno dobavo dobrin. Na tak način bomo šli še korak dlje in obojim omogočili še višji nivo prehranske varnosti in samooskrbe.
S tem, ko kmetu omogočimo vnaprejšnji zakup pridelka, bo načrtovanje posevkov lažje, kmet bo razbremenjen prodaje in trženja, lažje (z manjšim tveganjem) bo načrtoval in financiral investicije, čas pa porabil za razvoj svojega primarnega posla (ali poslanstva, kar skrbna obdelava rodne zemlje zagotovo je), morda več eksperimentiranja z raznovrstnostjo in obogatitvijo ponudbe, regenerativnimi pristopi in podobnim.

Kdo je zadaj?

Skrbniki in koordinatorji so aktivni posamezniki - prostovoljci s svojimi službami in družinami, ki jim je mar za ohranitev slovenskega kmeta in za kakovostno lokalno pridelano hrano. So pa le vmesni člen, da se kmetje in kupci lažje neposredno povežejo.

Logo spletnega naročanja domače in lokalne hrane slovenskih kmetov.
Logo spletnega naročanja domače in lokalne hrane slovenskih kmetov. © Oskrbovalnica.si

Komu je namenjena?

Po eni strani kupcem - predvsem tistim, ki v svoji bližini morda še niso našli lokalnih ponudnikov hrane ali ne vedo, kako vzpostaviti stik z njimi. Zato so namesto njih zbrali res velik nabor kmetov s pestro ponudba stotin različnih pridelkov in izdelkov. Po drugi strani pa kmetom, ki portal Oskrbovalnica.si uporabljajo za trženje in prodajo svojih izdelkov, tudi obveščanje o novi ali sezonski ponudbi. Hkrati pa se tudi slednji pogosto znajdejo v vlogi kupca in tudi tu se spletajo vezi med ponudniki, ki si prav tako veselo izmenjujejo kontakte in dobrine za lastno rabo (včasih tudi za svojo dejavnost).

Kmet ni le pasivni prodajalec, temveč spoštovanja in zaupanja vredna oseba, ki jamči za svoje pridelke.

Gradijo torej vezi.

Na povezovalni platformi Oskrbovalnice ni ekskluziv - dobrodošli so vsi slovenski ponudniki kakovostno in sonaravno pridelanih dobrin. Prednost dajejo ekološko pridelani hrani, saj verjamejo, da je le takšna prava za zdravje človeka ter vzdržna tudi na dolgi rok v smislu ohranjanja prsti, vrst in biodiverzitete. Tudi povpraševanja je v njihovi bazi zaenkrat največ po sonaravno pridelani hrani.

Kako se odvija?

Spletno naročanje je ves čas odprto, pred dostavami pa prostovoljci oskrbovalnice tudi poskrbijo za obveščanje preko razpoložljivih kanalov. Povečini se prodaja odvija na skupnih dostavnih mestih ob vnaprej dogovorjenih urah, kamor več ponudnikov dostavi naročeno mnogim kupcem naenkrat. Kot nekakšna 'pop-up' tržnica, ki hitro pride, izmenja in pospravi. S tem oboji prihranijo na času, saj bi obiskovanje vsakega od ponudnikov na domu pomenilo občutno več časa in stroškov. Pošiljanju svežih pridelkih po pošti in s tem skladiščenju, zaplinjanju, embaliranju in drugim posredniškim stroškom pa se skušajo izogniti. S tem, ko kupec naroči dobrine preko spleta, omogoča kmetu, da pripravi pridelek (ali izdelek) prav zanj. S tem se zagotavlja svežino, sezonskost in nižje cene, saj ni odpada kot je lahko pri klasični tržnici.

Poznamo kmete, ki nam lahko kot alternativo, možnost izbire, ponudijo domače in lokalno?
Poznamo kmete, ki nam lahko kot alternativo, možnost izbire, ponudijo domače in lokalno? © Oskrbovalnica.si

Slovenija
Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt) Družina zbrana ob jaslicah kot jo vidi umetna inteligenca (photo: Chatgpt)

Takega večera mnogi narodi ne poznajo

Pred nami je prvi sveti večer. Podoben je drugim večerom, a vseeno je zelo drugačen. Je večer, ko se že veselimo jutrišnjega praznika – rojstva Jezusa Kristusa. Stara slovenska navada je, da nocoj ...

Papež pred svetimi vrati (photo: Vatican Media) Papež pred svetimi vrati (photo: Vatican Media)

To noč se zate odpirajo sveta vrata Božjega srca

Sveti oče Frančišek je na sveti večer, med posebnim obredom odprl sveta vrata Jubileja 2025. V procesiji so zatem navzoči v atriju bazilike sv. Petra, stopili skozi sveta vrata v baziliko sv. ...

Tekčeve jaslice (photo: visit-trzic.com) Tekčeve jaslice (photo: visit-trzic.com)

Tekčeve jaslice - tradicija iz roda v rod

V starem delu Tržiča, v neposredni bližini župnijske cerkve, se nahajajo posebne jaslice, katerih tradicija sega v leto 1935. Gospod Marjan Zupan, eden izmed skrbnikov teh jaslic, je z nami delil ...

Matic Vidic (photo: Rok Mihevc) Matic Vidic (photo: Rok Mihevc)

Odpreti svojo "štalo" je najlepše darilo za božič

Četrta adventna sveča že gori, kar pomeni, da se božični čas počasi bliža. Z vsakim prižigom sveče v adventnem vencu, se vedno bolj zavedamo, da je božič tik pred vrati. Ta čas naj bi bil obdobje ...

Naš gost - Arif Polikarp Sulejmanovič (photo: ARO) Naš gost - Arif Polikarp Sulejmanovič (photo: ARO)

Drži me za roko, ko bom odhajala

Našega decembrskega gosta in letošnjega jubilanta, ki mu tako na videz kot po živahnosti duha zlahka prisodimo četrtino let manj, že od majhnih nog spremlja sprejemanje različnosti in Božjih ...

Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay) Mateja Mazgan Senegačnik se je tudi letos udeležila projekta Spust Božičkov s pediatrije (photo: PixaBay)

Ko v Božičkovi preobleki plezam po pediatriji

Mateja Mazgan Senegačnik je svetovna popotnica. Odmevni so bili njeni opisi potovanj z babico, zdaj pa ji lahko že nekaj let sledimo na blogu, kjer opisuje izlete in doživetja primerna za družine. ...