Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Otroci so sami izdelali mini orgle in se s tem spoznali s posameznimi deli kraljice glasbil (foto: Rok Mihevc)
Otroci so sami izdelali mini orgle in se s tem spoznali s posameznimi deli kraljice glasbil | (foto: Rok Mihevc)

Otroci mariborske šole Montessori sami sestavili orgle

Oddaje | 14.03.2024, 09:35 Nataša Ličen

Orglekids Slovenija je novost na področju orgelske umetnosti v Sloveniji in po vzoru drugih evropskih držav predstavlja sestavljive orgle iz več kot stotridesetih večinoma lesenih delov, ki jih otroci in starejši navdušenci sami sestavijo v delujoč glasbeni inštrument.

Preko igrivega ročnega dela posameznik vzpostavi globlje razumevanje delovanja orgel, kompleksnega glasbila, ki evropsko kulturo spremlja že od antike in se zasluženo imenuje kraljica glasbil. Prve sestavljive orgle so leta 2013 naredili na Nizozemskem in projekt poimenovali Orgelkids, sedaj pa je po svetu že več kot stodvajset takšnih glasbil v osemnajstih različnih državah.

Orgle zaigrajo, ko otroci napihnejo meh
Orgle zaigrajo, ko otroci napihnejo meh © Rok Mihevc

Tjaša Drovenik Adamec: »Ideja je, da skozi enourno delavnico naši učenci iz Osnovne šole montessori sami izdelajo ta instrument, orgle imajo vse sestavne dele kot prave. Skozi izdelavo mini orgel spoznajo vse elemente in delovanje orgel, kraljice glasbil. V boksu dobimo dele, ki jih najprej porazdelimo in potem po posameznih korakih začnemo sestavljati. Orgle lahko opišemo z več pridevniki na naj ... so največje, najglasnejše in lahko tudi najdražje. Skozi delavnico se izkaže zanimanje pri mladih za orgle, ko jim jih približamo skozi igro sestavljanja se navdušijo in nekateri pozneje odločijo za učenje igranja na orgle.« 

Tjaša Drovenik Adamec
Tjaša Drovenik Adamec © Rok Mihevc

Skupina Orglekids Slovenija deluje pod okriljem Slovenskega orgelskega društva, ki se posveča uveljavljanju orgel kot vrhunskega umetniškega glasbila. Priredilo je mnogo navdihujočih orgelskih koncertov in mojstrskih tečajev za mlade orglavce z vrhunskimi gostujočimi umetniki.

Z navdušenjem so zaigrali ...
Z navdušenjem so zaigrali ... © Rok Mihevc

Prispevek je nastal v sklopu Tedna katoliških šol.

Vabljeni k darovanju za otroke, ki potrebujejo našo pomoč pri dokončanju šolanja.

Oddaje, Pozitiva
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.