Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Igralci v predstavi Jajce (foto: KPD Šmihel)
Igralci v predstavi Jajce | (foto: KPD Šmihel)

Naužijte se bogate kulturne ustvarjalnosti naših rojakov z avstrijske Koroške

Slovenci po svetu | 05.03.2024, 09:14 Matjaž Merljak

Jutri se bodo začeli letošnji Koroški kulturni dnevi v Ljubljani. Do 14. aprila si bo med drugim moč ogledati razstavo, monokomedijo in lutkovno predstavo, prisluhniti koncertu in predstavitvam knjižnih del z avstrijske Koroške. To nedeljo pa bo v Celovcu tradicionalni koncert Koroška poje.

Koroška poje 2024

Osrednja pevska prireditev, ki poteka v največji glasbeni dvorani v koroški prestolnici, v Domu glasbe v Celovcu, bo letos še posebno mladostna, saj so na Krščanski kuturni zvezi k sodelovanju povabili le mladinske zbore. Tako bodo to nedeljo, 10. marca, na odru le nastopajoči med četrtim in tridesetim letom starosti, nam je povedala referentka za glasbo pri Krščanski kulturni zvezi Kristina Kragelj.

Med nastopajočimi pa bo tudi zasedba, ki je lani prejela zmagala med ženskim zbori na lanskem tekmovanju Zbor leta. To so Dečle Danice. Pogled njih bodo nastopili še: Zbor višje stopnje Slovenske gimnazije, Mladinski zbor Voxon, Sweethearts, Lipov cvet, Vokalno-instrumentalna skupina Sanje in Jamzi, pridružila pa se bosta še Mladinski zbor Emil Komel iz Italije in Dekliški zbor Gimnazije Celje-Center iz Slovenije.

Dodatna vrednost koncerta pa bo novi projektni zbor "Mladina poje", ki bo s približno 90 mladimi koroškimi pevkami in pevci predstavil svoj širok repertoar. Pripravljajo ga študentka zborovodstva Lucia Haab, študent zborovodstva Tobias Mistelbauea, Alina Pibernik in Veronika Lesjak.
Vstopnice si lahko rezervirate pri Krščanski kulturni zvezi.

Koroška poje 2024
Koroška poje 2024 © KKZ

Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

Prireditve pripravljajo Krščanska kulturna zveza, Slovenska prosvetna zveza, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Društvo slovensko avstrijskega prijateljstva v Ljubljani. Vstop je, razen na koncert v Cankarjevem domu, brezplačen, priporočljiva pa je pravočasna predhodna prijava. Vseh dogodkov bo dvanajst, možne so še dopolnitve oz. spremembe. Prvi del bo potekal v marcu, drugi del pa v aprilu, po velikonočnih praznikih. Več nam je v pogovoru povedal predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janez Stergar.

Sreda, 6. 3. 2024, ob 18.00, Galerija Družina, Krekov trg 1

Odprtje razstave Na robu barve koroškega pisatelja, slikarja in novinarja Vincenca Gotthardta. Razstavo bo odprla nj. eksc. avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer, celotne letošnje Koroške kulturne dneve bo odprl vodja sektorja za zamejstvo na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak. Slikarja bo predstavil poslovodja Krščanske kulturne zveze Martin Kuchling. Avtorska glasba na temo razstavljenih likovnih del: Lado Jakša. – Vstop na razstavo, ki bo na ogled do ponedeljka, 18. marca (od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro ter ob sobotah med 8. in 12. uro), je prost. – Dogodek pripravilo DSAP-Lj.

Sobota, 9. 3. 2024, ob 11.00, Mini teater, Križevniška ulica 1

Lutkovna predstava Jajce na besedilo Zlatka Kriliča, v režiji Richarda Grilca in v izvedbi Lutkovne skupine Kakodolgoše Katoliškega prosvetnega društva Šmihel. Glasba je delo Edija Oražeja, mentorica skupine je Kristina Trap-Jernej. Podrobnosti o predstavi so v priponki »jajce.jpg«. – Prostih vstopnic ni več!

Torek, 12. 3. 2024, ob 11.00, dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I.

Predstavitev spletne strani v slovenščini in nemščini SloGled o gledališki dejavnosti med koroškimi Slovenci. Projekt portala z repozitorijem ali arhivom (za gledališka besedila, posnetke, slike, plakate, kritike itd.) vodi in predstavlja mag. Julija Schellander-Obid, podpredsednica SPZ. – Najava udeležbe na: lidija.golc@guest.arnes.si.

Sreda, 13. 3. 2024, ob 17.00, dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I.

Predstavitev spominsko-zgodovinskih knjig celovške Mohorjeve: Spomini Antona Urschitza v uredništvu Katharine Urschitz ter roman Kamnik Felixa Kucherja. Poleg avtorjev sodelujeta urednika mag. Hanzi Filipič in Adrian Kert. Pevski okvir prireditve: zbor Lipa zelenela je z dirigentko Jelko Kovačič. – Najava udeležbe na: janez.stergar@guest.arnes.si.

Petek, 15. 3. 2024 ob 11.00, dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I.

Predstavitev delovanja treh slovenskih kulturnih društev na Koroškem: SPD Zarja Železna Kapla (predsednik Willi Ošina), SKD Jepa - Baško jezero (predsednica Anica Lesjak Ressmann) ter KPD Šmihel Šmihel pri Pliberku (predsednik mag.dr. Silvester Jernej). Moderatorka: mag. Lidija Golc. – Najava udeležbe na: lidija.golc@guest.arnes.si.

Ponedeljek, 18. 3. 2024 ob 18.00, Galerija Družina, Krekov trg 1

Zaprtje razstave Vincenca Gotthardta. Avtor bo bral iz svojega romana Na drugem koncu sveta. Glasbena spremljava: Ljubljanski trio v sestavi: Tomaž Mancini - violina, Sašo Gale - harmonika in Matjaž Ponikvar - kontrabas. – Dogodek pripravilo DSAP-Lj.

Sreda, 20. 3. 2024 ob 19.00, Galerija Družina, Krekov trg 1

Monokomedija Pokržnikov Luka po besedilih pisatelja in dramatika Janka Messnerja ter v izvedbi koroške slovenske gledališke in filmske igralke ter glasbenice Lare Marie Vouk. – Zaradi omejenega števila sedežev je obvezna prijava udeležbe na: natasa.stergar@guest.arnes.si. – (Pogovor s koroško igralko bo predvidoma že v torek, 12. marca ob 18.00 na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.)

Četrtek, 4. 4. 2024 ob 11.00, dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I.

Predstavitev kulturnih in naravnih biserov v sosedstvu: mag.dr. Jože Till je avtor novega kulturnozgodovinskega vodnika po dveh avstrijskih zveznih deželah Po Koroški in Štajerski, mag. Simon Ošlak pa vodnika po štajerski prestolnici in zemljevida Slovenski Gradec / Slowenisches Graz. – Najava udeležbe na: janez.stergar@guest.arnes.si.

Ponedeljek, 8. 4. 2024 ob 11.00, dvorana Slovenskega centra Pen, Tomšičeva ulica 12

Koroško literarno dopoldne s slovenskimi ustvarjalci: Mili Hrobath je izdala novo pesniško zbirko Vedno znova / Immer wieder z ilustracijami avtoričine hčerke Kristine Hrobath, dr. Dominik Srienc bo bral iz svojih del in iz doktorske disertacije o Florjanu Lipušu, zmagovalki natečaja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Glasbeni okvir: kitarist Vitja Kovačevič, moderatorka: mag. Lidija Golc. – Najava udeležbe na: lidija.golc@guest.arnes.si.

Četrtek, 11. 4. 2024, ob 11.00, dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I.

Predstavitev treh koroških glasbenih in narodopisnih knjig celovške KKZ: kuharska knjiga Bakreni lonec (recepti in šege skozi leto iz Ziljske doline), notna zbirka Ano štimo sәm jes slišou (priredbe Lajka Milisavljeviča, uredil Egi Gašperšič), notna zbirka Mi muzikanti smo. - Slovenske ljudske pesmi za klavir (Egi Gašperšič). Pevski okvir prireditve: zbor Lipa zelenela je z dirigentko Jelko Kovačič. – Najava udeležbe na: natasa.stergar@guest.arnes.si.

Sobota, 13. 4. 2024, dvorana Lutkovnega gledališča Ljubljana, Krekov trg 2

Dve izbrani koroški lutkovni predstavi za otroke, igra Ane Grilc »Mrličožerec« (za odrasle, v izvedbi Lutk Mladje KDZ) ter razstava ob 50-letnici lutkarstva na avstrijskem Koroškem. – Najava udeležbe na: natasa.stergar@guest.arnes.si.

Nedelja 14. 4. 2024 ob 19.00, Linhartova dvorana Cankarjevega doma

Koncert Koroška pesem prek meja. Sodelujeta Oktet Oktakord s Koroške, umetniška vodja je Kristina Kragelj, in Kvintet Donet iz Podjune, umetniška vodja Helena Buhvald. V celovečernem koncertu bodo zapeli slovenske narodne in umetne pesmi. – Nakup vstopnic po 10 evrov pri blagajni Cankarjevega doma, prek DSAP-Lj in KKS-Lj (po znižani ceni na: natasa.stergar@guest.arnes.si). – Dogodek pripravilo DSAP-Lj.

Letošnji Koroški kulturni dnevi v Ljubljani bodo potekali pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju