Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Računalnik (foto: Unsplash)
Računalnik | (foto: Unsplash)

Lisec: Interpelacija Stojmenove Duh zasejala dvom v koaliciji

Slovenija | 28.03.2024, 22:06 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je danes v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki jo je proti njej vložila SDS. Za njen odhod je glasovalo 31 poslancev, 42 jih je bilo proti. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti 46 poslancev. Stojmenova Duh tako ostaja na ministrskem položaju. Za interpelacijo so glasovali vsi poslanci SDS. Interpelacijo so obenem podprli poslanci NSi ter nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek. Ministrico pa je z glasom proti podprlo 42 koalicijskih poslancev. Ob glasovanju je bilo sicer odsotnih večina poslancev SD, prisotni poslanci Levice pa so se pri glasovanju vzdržali. Podporniki interpelacije so v okoli 11 ur trajajoči obravnavi ministrici med drugim očitali nevestno in negospodarno delo. Ministrica je vse očitke zavrnila in ocenila, da je vestno opravljala svoje naloge.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je po neuspešni interpelaciji ocenil, da tokratna interpelacija ni združila koalicije, ampak zasejala dvom. "Videli smo, kdo je bil pri glasovanju prisoten, pa tudi kdo je bil vzdržan," je poudaril po končani razpravi.

Za odhod ministrice je glasovalo 31 poslancev, 42 pa jih je bilo proti. Ob glasovanju je bilo odsotnih večina poslancev SD, prisotni poslanci Levice pa so se vzdržali. Poslanec SDS Lisec je tako rezultat glasovanja označil za pomenljiv.

V SDS, ki je vložila interpelacijo, so sicer ministrici očitali sum storitve kaznivih dejanj nevestnega dela v službi, oškodovanja javnih sredstev, davkoplačevalcev in javnih financ zaradi negospodarnega in nesmotrnega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov.

Lisec je ocenil, da ministrica ni odgovorila na očitke v interpelaciji, izgovarjanje in odsotnost vsebine pa po njegovih besedah žalosti. Bolj kot "pomenljiv" rezultat glasovanja pa skrbi, ali bodo nakupljeni računalniki prišli do tistih, ki jih potrebujejo, je še dejal.

Slovenija, Politika, Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...