Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Kardinal Pietro Parolin in Georg Bätzing med ad limnina nemških škofov v Rimu 18. novembra 2022. (foto: Nemška škofovska konferenca)
Kardinal Pietro Parolin in Georg Bätzing med ad limnina nemških škofov v Rimu 18. novembra 2022. | (foto: Nemška škofovska konferenca)

Srečanje predstavnikov Vatikana in nemških škofov

Svet | 25.03.2024, 09:27 Marta Jerebič

V Vatikanu so se v soboto sestali predstavniki rimske kurije in nemške škofovske konference. Sveti sedež je sporočil, da je zasedanje potekalo ves dan, na njem pa so obravnavali nekatera odprta teološka vprašanja iz dokumenta sinodalne poti Katoliške Cerkve v Nemčiji.

Spomnimo: Vatikan je prejšnji mesec prosil nemške škofe, naj ne glasujejo o statutu sinodalnega odbora. Ta je namreč vseboval predlog, da bi lahko laiki skupaj s škofi odločali o vlogi ženske v Cerkvi, o duhovništvu in spolni morali. Nemška škofovska konferenca je takrat sprejela poziv in točko umaknila z dnevnega reda.

Obe strani sta se na sobotnem zasedanju v Vatikanu dogovorili o redni izmenjavi mnenj o nadaljnjem delu sinodalne poti in sinodalnega odbora.

Nemški škofje so potrdili, da je to delo namenjeno temu, da bi izpeljali konkretne oblike sinodalnosti v Cerkvi v Nemčiji, ki so v skladu z drugim vatikanskim koncilom, s predpisi cerkvenega prava in sinodo o sinodalnosti. Dokument bodo predložili Svetemu sedežu v odobritev.

Obe strani sta se dogovorili za naslednje srečanje pred letošnjim poletjem.

Rimsko kurijo so zastopali kardinali Victor Fernandéz, Kurt Koch, Pietro Parolin, Robert F. Prevost OSA in Arthur Roche, ter nadškof Filippo Iannone O.Carm. Nemško škofovsko konferenco so zastopali škofje Georg Bätzing, Stephan Ackermann, Michael Gerber, Peter Kohlgraf, Bertram Meier in Franz-Josef Overbeck – kot predsednik Nemške škofovske konference in kot predsedujoči škofovskih komisij za liturgijo, duhovne poklice in cerkvene službe, za pastoralo, za svetovno Cerkev in za vero. Navzoča sta bila tudi generalna tajnica Dr. Beate Gilles, in tiskovni predstavnik Nemške škofovske konference, Matthias Kopp.

Svet
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...