Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kardinal Pietro Parolin in Georg Bätzing med ad limnina nemških škofov v Rimu 18. novembra 2022. (foto: Nemška škofovska konferenca)
Kardinal Pietro Parolin in Georg Bätzing med ad limnina nemških škofov v Rimu 18. novembra 2022. | (foto: Nemška škofovska konferenca)

Srečanje predstavnikov Vatikana in nemških škofov

Svet | 25.03.2024, 09:27 Marta Jerebič

V Vatikanu so se v soboto sestali predstavniki rimske kurije in nemške škofovske konference. Sveti sedež je sporočil, da je zasedanje potekalo ves dan, na njem pa so obravnavali nekatera odprta teološka vprašanja iz dokumenta sinodalne poti Katoliške Cerkve v Nemčiji.

Spomnimo: Vatikan je prejšnji mesec prosil nemške škofe, naj ne glasujejo o statutu sinodalnega odbora. Ta je namreč vseboval predlog, da bi lahko laiki skupaj s škofi odločali o vlogi ženske v Cerkvi, o duhovništvu in spolni morali. Nemška škofovska konferenca je takrat sprejela poziv in točko umaknila z dnevnega reda.

Obe strani sta se na sobotnem zasedanju v Vatikanu dogovorili o redni izmenjavi mnenj o nadaljnjem delu sinodalne poti in sinodalnega odbora.

Nemški škofje so potrdili, da je to delo namenjeno temu, da bi izpeljali konkretne oblike sinodalnosti v Cerkvi v Nemčiji, ki so v skladu z drugim vatikanskim koncilom, s predpisi cerkvenega prava in sinodo o sinodalnosti. Dokument bodo predložili Svetemu sedežu v odobritev.

Obe strani sta se dogovorili za naslednje srečanje pred letošnjim poletjem.

Rimsko kurijo so zastopali kardinali Victor Fernandéz, Kurt Koch, Pietro Parolin, Robert F. Prevost OSA in Arthur Roche, ter nadškof Filippo Iannone O.Carm. Nemško škofovsko konferenco so zastopali škofje Georg Bätzing, Stephan Ackermann, Michael Gerber, Peter Kohlgraf, Bertram Meier in Franz-Josef Overbeck – kot predsednik Nemške škofovske konference in kot predsedujoči škofovskih komisij za liturgijo, duhovne poklice in cerkvene službe, za pastoralo, za svetovno Cerkev in za vero. Navzoča sta bila tudi generalna tajnica Dr. Beate Gilles, in tiskovni predstavnik Nemške škofovske konference, Matthias Kopp.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.