Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Peter Prevc (foto: STA)
Peter Prevc | (foto: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Slovenija | 24.03.2024, 15:25 Marta Jerebič Slovenska tiskovna agencija

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Na današnji tekmi, ki jo je končal na 6. mestu, je nastopil s posebno startno številko, na kateri je imel sliko svoje družine. Po pristanku v drugi seriji je Mednarodna smučarska zveza za nekaj minut prekinila tekmovanje in mu pustila trenutek slave. V izteku letalnice so 31-letnika iz Selške doline pričakali žena Mina ter sinova Ludvik in Oskar, preostala družina, prijatelji in drugi, ki so ga podpirali med kariero.

Osrednji spektakel pod Poncami z naslovom ‘Hvala, Peter’, ki je tako Petra, njegove najbližje in vse navijače v živo in pred televizijskimi ekrani ganil do solz, pa je sledil po vseh podelitvah in uradnem zaključku sezone svetovnega pokala. Med drugim je povedal, da je bilo v njegovi karieri videti kratke skoke, pa tudi najdaljše na svetu. Pot je bila dolga, vesela, uspešna. Izrazil je ponos, da ga navijači v takem številu spremljajo ob zadnjem skoku.

O svoji prihodnosti pa dejal, da se novega poglavja veseli. »Če sem se nekako bal tega trenutka, ko se bom zazrl v prihodnost, pa ne bom vedel, kaj me čaka, se novega poglavja zdaj zelo veselim," je dejal novinarjem.

Za glasbeni program so poskrbeli Ansambel Avseniki, Vlado Kreslin, Tomi Meglič in Luka Sešek, Prevčev odhod s prizorišča pa je pospremil prelet treh helikopterjev slovenske policije s slovensko zastavo.

Zvečer bo v Kranjski Gori še posebna slovesnost, namenjena njegovim najbližjim, prijateljem, smučarski družini in zvestim sopotnikom.

Zapis škofa Jamnika 

Ob koncu športne poti slovenskega skakalnega šampiona Petra Prevca je ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik posredoval navdihujoč zapis o prijetnem srečanju z njim. Škof Jamnik je bil pred leti tudi njegov birmovalec.

Celoten prispevek si lahko preberete na spletni strani Družine.

"Pred leti sem peljal osebni avto na servis v eno od slovenskih avtohiš v Ljubljani. Ko sem čakal na osebo, ki je sprejela moj avto na servis, je v prostore servisne hiše prišel Peter Prevc (ista avtohiša je skakalce sponzorirala z najetimi avtomobili njihove znamke).

Z veseljem sem Prevca, skupaj z drugimi, ki smo bili v sprejemni avli, pozdravil in mu čestital za velike uspehe pri smučarskih skokih. Ko sem mislil, da bomo naprej malo poklepetali o skokih, se je Peter Prevc nasmejal in pred vsemi, ki smo stali okrog njega, zelo jasno in pogumno rekel: »Saj ste me vi birmali, kaj me pa vikate!«

Najprej sem bil presenečen, potem kar malo ponosen in tudi v zadregi (nisem vedel, da sem ga birmal), tudi vsi ostali zbrani so kar malo pogledali, potem pa se mi je v glavi zaiskrila misel oziroma vprašanje: »Peter, kako pa kaj deluje birma, kako deluje Sveti Duh na tvoji tako izjemni športni, kako deluje pri tvojih skokih?«

Ne da bi kaj posebej razmišljal, je Peter v hipu odgovoril: »Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje, ko je lepo in posebej, ko je težko!«

Za tako lep odgovor, ki me je prijetno presenetil, sem Petru samo čestital in mu rekel, da bom njegovo odgovor ponovil birmancem, če seveda dovoli. »Le dajte. Samo da se bi jih kaj prijelo!«

 

Slovenija
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...