Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež na cvetno nedeljo  (foto: Simone Risoluti)
Papež na cvetno nedeljo | (foto: Simone Risoluti)

Papež molil za žrtve terorističnega napada v Moskvi

Svet | 24.03.2024, 14:46 Marta Jerebič

Z današnjo cvetno nedeljo smo vstopili v veliki teden. Papež Frančišek je maševal na Trgu sv. Petra, kjer se je zbralo približno 25 tisoč vernikov. Že v uvodu je govoril s šibkim, omahujočim glasom, po pasijonu pa ni prebral homilije.

Papež je na začetku obreda blagoslovil oljčne veje, ki so jih navzoči držali v rokah, več kot 400 kardinalov, škofov in duhovnikov pa je s palmami v procesiji prek trga prišlo do oltarja.

Cvetna nedelja v Vatikanu
Cvetna nedelja v Vatikanu © Vatican Media

Po Evangeliju o Kristusovem trpljenju je sledil trenutek tišine, nato pa izpoved vere, brez pridige. Je pa sveti oče nato imel kratek nagovor pred molitvijo Angelovega češčenja:
»Jezus je vstopil v Jeruzalem kot ponižen in miroljuben kralj. Odprimo svoja srca, samo On nas lahko osvobodi sovraštva in nasilja, saj je usmiljenje in odpuščanje grehov.«

Ob tem je pozval k molitvi za brate in sestre, ki trpijo zaradi vojne. Posebej je omenil Gazo in Ukrajino, kjer se toliko ljudi znajde brez elektrike zaradi intenzivnih napadov na strukture, ki poleg tega, da povzročajo smrt in trpljenje, nosijo tveganje za še večjo humanitarno katastrofo. Svojo molitev pa je zagotovil tudi žrtvam terorističnega napada v Moskvi, ki ga je označil za strahopetnega. »Naj Gospod žrtve sprejme v svoj mir, potolaži njihove družine in spreobrne srca tistih, ki ščitijo, organizirajo in udejanjajo takšna nečloveška dejanja, ki žalijo Boga, ki je zapovedal ne ubijaj.«

Papeževe misli so šle tudi v Kolumbijo, v neko skupnost, kjer so v zadnjih dneh ubili 2 osebi, ženo in brata enega od voditeljev skupnosti, ki je bila leta 2018 nagrajena kot zgled prizadevanja za solidarnostno ekonomijo, mir in človekove pravice.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.