Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Hospic, umirajoči (foto: Pixabay)
Hospic, umirajoči | (foto: Pixabay)

Zavajajo z jezikom

Novice | 24.03.2024, 13:38 Marjana Debevec Jon Kanjir

Young Caritas je v tem tednu pripravil okroglo mizo o paliativni oskrbi in evtanaziji. Udeleženci so opozarjali na posledice uzakonitve evtanazije, v državah, kjer to prakso že poznajo.

Udeleženci so postavljali številna vprašanja, gostje pogovorne mize pa so jim s primeri iz Slovenije in tujine pojasnjevali kako je paliativna oskrba urejena pri nas in v tujini, ter pasti, ki jih lahko prinese uzakonitev ali celo spodbujanje evtanazije pri kronično bolnih osebah.

Sestra Emanuela Žerdin, ki že vrsto let spremlja umirajoče, je dejala: »Kaj pomeni paliativna oskrba? Izhaja iz besede palij. Palij je plašč, ali pa štola, ki jo papež da metropolitom, kot znak dostojanstva. In ta paliativna oskrba ne bo ozdravila ljudi. Bo pa ohranila njihovo dostojanstvo; da lahko živijo in umrejo v dostojanstvu.«

To je samo performans

Moralni teolog Gabriel Kavčič opozarja, da ime pred časom predlaganega zakona lahko zavaja: »To je performans – oblikovanje naše vesti. In pri tej zadevi je popolnoma enako. Treba je paziti. Ni zastonj naslov zakona: Pomoč pri prostovoljnem končanju življenja.

Veste, kako to lepo zveni. In tega se zelo dobro zavedajo. To je performans – preformativna moč jezika: vedno uporabljati ustrezni izraz in ustrezni izraz ni evtanazija. In ideja potem vpliva na nas in se nam zdi ok, ne, super – sprejmimo to. Potem je pa nevidna meja prestopljena in gre potem naprej lahko v hude, hude zlorabe.«

Ljubezen te tudi v trpljenju dvigne v višave

Na okrogli mizi sta sodelovala še Helena Zevnik Rozman in Maja Klarendić. Sestra Emanuela pa je pogovorno mizo sklenila s popotnico, da je še vedno veliko ljudi, ki skrbi za obnemogle: »Veste koliko ljudje še vedno skrbijo drug za drugega! Tako da boste vedeli – o tem se ne piše, ampak to se dogaja. In to se splača. In to je nekaj najlepšega, kar lahko najdemo v teh naših poklicih.

Ko srečamo to ljubezen vemo sicer, da ljudje trpijo, ampak je ljubezen tista, ki to nekje dvigne v višave. In še vedno imamo tudi veliko dobrih in tudi veliko mladih, ki skrbijo za starejše.« Je na okrogli mizi, ki jo je pripravila mlada karitas še poudarila sestra Emanuela Žerdin.

Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...