Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Predsednik SDS Janez Janša. (foto: Boštjan Podlogar/STA)
Predsednik SDS Janez Janša. | (foto: Boštjan Podlogar/STA)

Janša: Imamo vladavino nesposobnih, čas je za predčasne volitve

Novice | 21.03.2024, 20:36 Uredništvo Radia Ognjišče Slovenska tiskovna agencija

Predsednik SDS Janez Janša je v nagovoru na popoldanskem shodu proti politiki vlade Roberta Goloba dejal, da je Slovenija priča "vladavini nesposobnih". Zgrmela je na zgodovinsko dno legitimnosti katerekoli vlade, kar terja predčasne volitve, "To je edini način, ki ga pozna demokracija, da se narod, ljudstvo, država, izkopljejo iz takšnega močvirja," je še dejal Janša.

V nagovoru zbranim na Kongresnem trgu v Ljubljani je ocenil, da sta Slovenijo v zadnjih dveh letih doleteli dve katastrofi, in sicer avgustovske poplave in vlada Roberta Goloba.

"Namesto da bi ob silni večini, ki jo imajo v DZ, odgovorno upravljali z državo, so vladanje razumeli kot prisvajanje te države," je začel z nizanjem kritik vladajoče koalicije. Vsaka vlada, ki dobi podporo v DZ, bi namreč morala biti vlada celotne države, ki je ne dobijo v last, ampak odgovorno upravljanje, kar je vladajoča koalicija pred volitvami tudi obljubljala.

Vsak dan nova formula rešitve

Po Janševih besedah ima Slovenija vlado, kot je še ni imela, vodi pa jo "vrhunski menedžer, ki nas vsak dan preseneti s kakšno novo formulo za rešitve".

Koaliciji je očital, da ponavlja pristope, značilne za svetovno levico, ki se je nekoč borila za delavce, danes pa samo še za lastne žepe in migrante. Ob tem je koaliciji ostro očital, da "želijo iz migrantov narediti nove volivce, ker jim domačih zmanjkuje".

Množična udeležba na shodu proti politiki vlade Roberta Goloba.
Množična udeležba na shodu proti politiki vlade Roberta Goloba. © Boštjan Podlogar/STA

Tudi sicer je Janša v svojem govoru dobršen del posvetil po njegovi oceni zgrešeni politiki vlade pri upravljanju z migracijami. Formula zdravega in razumnega odnosa do različnih vrst migracij je po njegovih besedah preprosta: beguncem, materam in otrokom, ki bežijo iz držav v vojni, pomagamo po najboljših močeh, delovni migranti z delovnimi dovoljenji in urejeno dokumentacijo, ki želijo delati, so dobrodošli, a ob spoštovanju našega načina življenja. Migranti, ki nezakonito prečkajo državno mejo, pa kršijo zakon in nimajo v Sloveniji kaj iskati.

Golobovi vladi je ob tem očital, da je sama pomnožila problem nezakonitih prehodov meje in ko je "vsem zrasel čez glavo v Ljubljani", ga zdaj želijo z načrtovanimi izpostavami azilnih domov seliti po Sloveniji.

11.000 podpisov pod peticijo

Na odločitev vlade, da bo v občinah Brežice in Središče ob Dravi postavila azilna domova, so se že pred shodom kritično odzvali tudi v podmladku SDS, Slovenski demokratski mladini. Preko spletne platforme so po njihovih besedah v dveh tednih namreč zbrali preko 11.000 podpisov pod peticijo, ki zahteva takojšen preklic te odločitve in vključenost lokalne skupnosti v odločitve, ki vplivajo na njihova življenja in varnost. Mednarodna sekretarka SDM Zala Tomašič je napovedala, da jih bo predala premierju Golobu.

Sicer pa je Janša v govoru, v katerem je vladi očital vrsto zgrešenih politik, med drugim tudi na področju gospodarstva in kmetijstva, znova poudaril prepričanje, da vlada ne uživa več večinske podpore ljudi.

Slovenija v "močvirju"

Za izhod iz "močvirja", v katerem se je znašla Slovenija, pa je po njegovih besedah treba postopati enako kot ob lanskih avgustovskih poplavah in stopiti skupaj. "Kajti še posebej v zadnjem desetletju so nas naučili, da iz tovarne za reciklažo in izdelavo novih političnih obrazov prihajajo vse slabši izdelki, in naslednji tak izdelek bo še slabši," je bil kritičen prvak SDS.

Janez Jnaša med nagovorom zbranim protestnikom, ki so na shod prišli s številnimi zastavami in transparenti.
Janez Jnaša med nagovorom zbranim protestnikom, ki so na shod prišli s številnimi zastavami in transparenti. © Boštjan Podlogar/STA

Obenem je zatrdil, da sami v SDS ne izključujejo, ampak ponujajo izbiro. "Kdor ni proti nam, ta je lahko z nami. Vendar naj bo hkrati jasno: kar so porušili, bomo zgradili nazaj in kar so pokradli, bo vrnjeno ljudem," je zatrdil Janša.

Na kongresnem trgu se je danes na shodu, ki ga je včeraj poslanka Jelka Godec za našo večerno informativno oddajo Mozaik dneva poimenovala "budnica" zbralo več deset tisoč ljudi iz vse Slovenije.

Udeleženci protestnega shoda so izpostavljali, da sedanja vlada z vedno novimi davki krade državljanom.

»Konkretno me moti korupcija, konkretno me moti to, da se z milijoni davkoplačevalskega denarja razne nevladne organizacije, ki ne naredijo nič za Slovenijo in za Slovence; moti me to, kar se dogaja na infrastrukturnem področju, ko se za posamezne projekte cene celo podvojijo ali pa potrojijo in to gre vse iz našega denarja.«

Protestniki so tudi razočarani nad vlado, ki ni sposobna uresničiti tega, kar je obljubljala na začetku svojega mandata. Obenem pa so opozarjali na njeno nesposobnost v luči zadnjih poplav. »Poplavne površine, ki se ne regulirajo, in se samo izgovarjajo na stroko. Stroka govori eno, denarja pa od države ni.«

Rešitve udeleženci shoda vidijo v odstopu premierja Goloba in novih volitvah, saj so prepričani, da imamo trenutno na oblasti tajkune. »Mislim, da bo rešitev, ko bo prišla, dolgo trajalo, da se bo karkoli rešilo; kdorkoli bo prišel na vlado. Sploh naš podmladek bo to še zelo čutil. Zato smo tukaj – za mlade.«

Naslednja budnica, kot je včerajšnji shod poimenoval Janša, bo po njegovih besedah 9. junija, ko bodo potekale volitve v Evropski parlament.

OBJAVLJAMO CELOTEN NAGOVOR JANEZA JANŠE

Spoštovani Slovenke in Slovenci, dragi prijatelji!

Danes je Ljubljana kljub dežju zopet slovenska. Toliko ljudi, kot se nas je danes zbralo na tem trgu, je ta trg videl nazadnje v dneh leta 1988, ko je v Slovenijo prišla slovenska pomlad. Hvala za tale prizor. Žal se danes nismo zbrali za to, da bi se spominjali dobrih časov.

Zbrali smo se, spoštovani, zato, ker sta Slovenijo v zadnjih dveh letih prizadeli dve katastrofi. Ena je bila ujma – povodenj lanskega avgusta, druga je bila Golobova vlada prvega junija 2022. Namesto, da bi ob silni večini, ki jo imajo v državnem zboru, odgovorno upravljali z državo, so vladanje razumeli kot prisvajanje te države.

Ponavljajo pristope, ki smo jih deloma v Sloveniji že videli, pa tudi pristope, ki so danes značilnost svetovne levice. Ta se je včasih borila za delavce, danes pa samo še za lastne žepe in ilegalne migrante. Iz njih želijo narediti novo volivce, ker jim domačih zmanjkuje. Predvsem pa je politična katastrofa, ki smo jo doživeli junija leta 2022 naplavila vladavino nesposobnih.

Že prej je bilo nekaj tega ilustrirano na platnu. Pravzaprav na dan izstrelijo več neumnosti, kot si jih lahko zapomnimo, zato bi lahko to na žalost lahko poslušali cel dan. Ampak, kaj je ta vladavina nesposobnih, ki smo ji priča? Recimo, imamo vlado, kakršne še nismo imeli: mladenič, ki v življenju ni nič delal in trdi, da so izvozniki Ahilova peta slovenskega gospodarstva, je minister za delo.

Gospa, ki je redna obiskovalka Čebin, pa tudi foto -puba, je ministrica za kulturo. Nekdanji direktor, ki je spravil v stečaj tri podjetja, je minister za finance. Gospa, ki je prišla na predstavitev v državni zbor s tremi papirnatimi fascikli, je ministrica za digitalno preobrazbo.

Nekdo, ki je komik, ki je tik pred epidemijo vrgel puško v koruzo, je minister za obrambo. In potem imamo mojstra, ki podira ograjo na meji in hkrati pravi, naj ljudje ob vse večjem migrantskem valu zaklepajo hiše – in to je minister za vašo varnost – minister za notranje zadeve.

Potem imamo seveda vrhunskega menedžerja, ki nas vsak dan preseneti s kakšno novo formulo za rešitve v stilu tiste o Kardelju in bolni kravi. In to je predsednik vlade.

Vsaka vlada, ki je v državnem zboru in je demokratično izvoljen, dobi podporo, bi morala biti vlada celotne države, vendar te države ne dobiš v last, ampak v odgovorno upravljanje in pravzaprav so to (Golobovi) pred volitvami tudi obljubljali. Obljubljali so, da bodo delali drugače. Pa poglejmo nekaj teh primerjav. Kajti res delajo drugače, ampak dvomim, da v tisto smer, v katero so šle obljube.

Recimo nekaj primerjav: Lani med božičem in novim letom so denar iz postavk za naravne nesreče z obnovo po poplavah prerazporedili za podrtijo na Litijski, za katero zdaj ne vedo, za kaj bi jo uporabljali.

Mi smo še ne tako dolgo nazaj v mandatu, ki je bil zaradi epidemije zelo težak, ko je ob koncu leta na nekaterih postavkah ostajalo nekaj denarja, ta denar prerazporedili po celi Sloveniji za šole, vrtce, športne dvorane, športna igrišča, domove za starejše.

Drugače je bilo to! Če danes pogledate spletne strani slovenskih ministrstev, boste tam našli milijonske razpise za vse živo. Med drugim delijo denar za proučevanje spolov v podsaharski Afriki. Mislim, to je res drugače!

Kajti mi smo denar namenili za delovanje Urada za demografijo v Mariboru in za pomoč mladim družinam. Drugače je bilo to!

Mi smo državne urade selili po Sloveniji. Oni so v Ljubljani ustanovili še štiri nova draga ministrstva in pred kratkim so imenovali celo še četrtega podpredsednika vlade za Instagram.

Stroškom ni konca.

Kljub epidemiji in težkim časom smo v naši vladi za kmetijsko politiko zagotovili dodatnih več sto milijonov evrov. Oni pa, kot smo prej slišali, so kmeta dodatno obdavčili in zdaj nekatere celo razlaščajo. Drugače je to! V času naše vlade ste dobili digitalne bone in vsak si je lahko kupil tisto, kar je potreboval. Oni so nabavili 13 tisoč starih računalnikov, ki so zdaj že eno leto v skladiščih. Zelo drugače je to!

Mnogi se verjetno še spomnite.

Mi smo v času, ko ni bilo inflacije, tistim z najnižjimi pokojninami, razdelili draginjski dodatke. Oni pa niso sposobni pokojnine uskladiti niti z visoko inflacijo, hkrati pa vračajo razširjalcem virusa po Ljubljani upravičeno naložene globe, pišejo pa jih, kot smo ravno prej slišali, nezadovoljnim kmetom, ki protestirajo. Res je to drugače!

Ko so mi prevzeli vlado dan po tem, ko je bila razglašena epidemija, sem med drugim dobili na mizo tudi podpis pogodbe za projekt obnove hotela pri Kongresnem centru Brdo zaradi predsedovanja EU. Mudilo se je; pogodba je bila za 40 milijonov evrov. Pa smo to pogodbo preklicali in ta hotel je bil obnovljen za 12 milijonov evrov. Velika razlika!

Danes obnavljajo železniške postaje ob tirih, ki so še iz časov avstro ogrske. Slovenske železnice potrebujejo modernizacijo, ampak ta se mora začeti tam, kjer bomo potem dejansko dobili hitrejši, sodobnejši železniški promet, ne pa recimo pri železniški postaji, kjer bo obnova stala 170 milijonov evrov. Tam je 600 potnikov na dan, to je 300 tisoč evrov na enega potnika!

To ni edini tak primer. Dogajajo se seveda tudi drugi. In ob tem, ko se vlada hvali, kako je znižala inflacijo, podpisuje anekse za podražitve, kjer gredo pač cene in stroški gor za 50, 60, 70%. Glejte, pred našimi očmi se dogaja kraja vesoljskih razsežnosti!

Danes smo se zbrali tudi za to, da to krajo vsaj malo omejimo. Da jim povemo, ne boste vedno na oblasti. Nekoč se bo to raziskalo in kar bo ukradeno, bo treba vrniti. Zato je resno sporočilo s tega trga: Ustavite konje pri tej vesoljski korupciji!

Prej smo slišali kolega Kosija, ki je govoril o ilegalnih migracijah v migrantskem valu, ki se je izjemno okrepil v zadnjih mesecih. Lahko bi rekli, da so vse odkar imamo to vlado, ki ilegalne migrante neposredno vabi, številke neobvladljive. Hkrati je potrebno vedeti, da niti deset procentov teh ilegalnih migrantov k nam ne prihaja iz držav, ki so v vojni. Prihajajo iz držav, kamor evropski turisti odhajajo na dopust.

Ilegalni migranti prihajajo iz Tunizije, Maroke, Alžirije, kjer ni nobene vojne. Tukaj gre za uvažanje novih volivcev za levico na vaše stroške in za razgradnjo naroda. To je v ozadju. Zato, ker je to tudi v času pred evropskimi volitvami eno od osrednjih političnih vprašanj.

Pa, da nam ne bi kdo očital, da smo neki zadrti nacionalisti ,še tri stavke o tem, kaj migracije dejansko so. Formula nekega zdravega in razumnega odnosa do različnih vrst migracij je namreč preprosta. Beguncem, materam in otrokom, ki bežijo iz držav, ki so v vojni tudi Slovenci pomagamo po svojih močeh. To smo dokazali v času vojne v Bosni in dokazali smo to zdaj, ko je vojna v Ukrajini. Nisem slišal nobenega, ki bi imel karkoli proti tej pomoči. To so begunci.

Potem so tu delovni migranti. To so tisti, ki pridejo legalno k nam z delovnimi dovoljenji, z urejenimi dokumenti. In tisti, ki pride na ta način k nam, ki želi tukaj delati, je seveda dobrodošel, če izpolnjuje pogoje. Pričakujemo pa, da bo tudi ta spoštoval naš način življenja in našo običaje in da se bo čim prej naučil slovensko in ne obratno.

Potem imamo tukaj še ilegalne migracije. Kdor v Slovenijo pride ilegalno iz varne države, ni begunec, ni delovni migrant, ampak je nekdo, ki je prekršil zakon! In ta, spoštovani, v Sloveniji nima kaj iskati. Naj bo na višku svojih življenjskih moči doma in naj v svoji lastni domovini izboljšuje pogoje za življenje!

To razumno in povsem normalno stališče do migracij hvala Bogu vse bolj prodira tudi v višje evropske kroge. Vendar pa pri nas ne. Kot ste preslišali izjava predsednika vlade, ni vsem popolnoma jasno. Dejal je je edina rešitev za ilegalne migracije, da jih naredimo legalne. Se pravi, da ne bo nobene razlike, ali prideš na našo mejo s potnim listom ali brez njega. – Na ta način ne bo šlo!

Oni so sami pomnožili problem ilegalnih migracij. Ko je v Ljubljani vsem zrasel čez glavo, ko narašča kriminal in azilna domova na Viču in na Kotnikovi pokata po šivih, bi radi ta problem razselili po Sloveniji. In domačini na Obrežju in v Središču ob Dravi se povsem zakonito, upravičeno, legitimno temu upirajo. Nihče jih ni ničesar vprašal! Poleg tega. Poleg tega mejni prehodi, tudi če bi šlo za upravičene begunske centre, niso primeren kraj za to.

Pa še nekaj bi morali vedeti, pa tega nihče ne pove:

V Bosni so migrantski centri večinoma čim bližje hrvaške meje. Kaj mislite, zakaj? Zato, da gredo čim prej naprej. Vlada pa bi jih postavila, čim dlje (od italijanske in avstrijske meje), da bi čim dlje ostal. Moram reči, da so res mojstri na vladi. Zato vsa podpora domačinom, ki se upirajo nerazumnemu početju slovenske vlade, ki hoče problem, ki ga je sama zakuhala in ga še naprej kuha, močno kuri pod tem ognjem, in vabi ta migrantski val v Slovenijo in čez Slovenijo, razporediti po celi državi. Ljudstvo se je temu uprlo. Se spomnite, kako in koliko so govorili o ljudstvu? Še dve leti nazaj po slovenskih trgih? Vsak, ki je prišel kolesarit, je bil ljudstvo. No, zdaj ko se je ljudstvo dejansko uprlo, pa naenkrat to nič več ne šteje.

Spoštovani! To, kar počne ta vlada, ne glede na to, da so spolitizirali osrednje medije, ki skušajo s propagando zakrivati dejansko stanje, ne samo, da ne uživa več večinske podpore ljudi, ampak je 70 odstotkov ljudi v Sloveniji proti takšnemu načinu delovanja Zato smo zgrmeli na neko zgodovinsko dno legitimnosti katere koli vlade v Sloveniji, in to z vidika slovenske ustavne ureditve čim prej terja predčasne volitve.

To je edini način, ki ga pozna demokracija, da se narod, ljudstvo, država izkoplje iz takšnega močvirja. Ampak kot smo slišali zadnje tedne, imajo še nekaj trikov v rokavu. Vladajo nam nesposobni, in s starimi triki preusmerjati pozornost od svoje nesposobnosti, zato imamo zdaj tekmovanje v predlogih za posvetovalne referendume:

tako se starejšim namesto dostojnih pokojnin in delujoče dolgotrajne oskrbe in paliativne oskrbe smrtno bolnim ponuja referendum o pomoči pri samomoru.

Gospodarstvu in aktivni generaciji, ki plačuje vedno višje davke in prispevke, se namesto manjših administrativnih in davčnih bremen ponuja dodatno evidentiranje delovnega časa.

Mladim so na začetku mandata obljubljali 30.000 novih stanovanj, zdaj teh stanovanj ni, zato jim ponujajo legalizacijo marihuane.

Kdor bo kupil obljube svobodnjakov, bo to zelo drago plačal!

Seveda pa se zanašajo še na nekatere druge stvari: Zanašajo se tudi na to, da bo na prihodnjih volitvah volilna udeležba na podeželju nizka, ker so njihovi sodniški kadri v okrajnih volilnih komisijah množično ukinjali volišča v številnih okrajih. Zanašajo se tudi na kozmični dež in na računalniški program Državne volilne komisije, ki je pri zadnjih volitvah v državni zbor najprej napačno porazdelil mandate! In seveda, zanašajo se tudi na dejstvo, da so glasovnice v volilnih skrinjicah na predčasnih volitvah dneve in noči nepreštete vse do konca volilnega dne v nedeljo, in vmes brez kredibilnega nadzora.

Zato, spoštovani, zahtevamo:

- dopolnitev volilnih pravil glede nadzora
- vrnitev volišč, kjer so bila ukinjena, in
- neodvisno zunanjo revizijo računalniškega programa Državne volilne komisije.


Če se to ne popravi, je obstajala senca dvoma. No, in ob koncu. V tem času je sicer v Slovenijo prišla pomlad, ni pa še poletja in še manj bogate jeseni, nekaj besed o tem, kako iz tega močvirja, v katerega so nas pahnili.

Dejstvo je, da moramo po nesreči, ki nas je dohitela prvega junija leta 2022, stopiti skupaj, tako kot smo stopili skupaj ob naravni nesreči avgusta lani. Takrat je Slovenija pokazala, da znamo stopiti skupaj, da znamo ločiti bistveno od bistvenega in da nam ni vseeno, kaj se dogaja z nekom, ki je v nesreči.

Tudi ko gre za politično katastrofo, ki je zadela Slovenijo, se bomo iz tega izkopali, če bomo znali stopiti skupaj. Kajti še posebej v zadnjem desetletju so nas naučili, da iz tovarne za reciklažo in izdelavo novih političnih obrazov prihajajo vse slabši izdelki. In vsak naslednji tak naslednji izdelek bo še slabši. Zakaj? Zato, spoštovani, ker lastnikom te tovarne ne gre za Slovenijo. Gre jim za oblast in za privilegije in takšna tovarna nikoli ne bo dala boljšega izdelka! Vendar verjetno to tudi sami čutite, pa tudi tako poln trg danes to dokazuje.

Prihaja čas, ko je zelo velikemu delu naših rojakov, ki so prej mogoče še živeli v zmoti, to postalo jasno, zato se ta čas izteka. Je pa res, da bo treba veliko popravljati in vprašanje je, kako. Mogoče se kdo ne bo strinjal, ampak naš odgovor ni in ne bo enak njihovem! Mi ne izključujemo. Mi ne grozimo z maščevanjem in ne grozimo s čiščenjem golobistov.

Kajti če kaj, potem nas je nekaj desetletij življenja v samostojni državi in mnoga leta izgubljenih priložnosti, zaradi katerih so naše plače in pokojnine za tretjino manjše od tega, kar Slovenija dejansko zmore, naučile, da mora Slovenija za dobro prihodnost dihati z obema kriloma svojih pljuč. Zato ne izključujemo, ampak ponujamo izbiro: Kdor ni proti nam, ta je lahko z nami.

Vendar naj bo hkrati jasno:

To, kar so porušili, bomo zgradili nazaj in to, kar so pokradli, bo vrnjeno ljudem.

Drage Slovenke in Slovenci, dragi rojaki! Mi smo narod Trubarja, Prešerna, Slomška, Cankarja, Balantiča, Slavka Avsenika, Lojzeta Slaka, Borisa Pahorja, Zorka Simčiča in Draga Jančarja. Smo pa tudi narod Rudolfa Maistra, Danila Zelena, Janka Premrla, Vojka Lamberta Ehrlicha, Ivana Omana, Franceta Tomšiča, Jerneja Molana, Petra Petriča, Edvarda Peperka, Rudija Šelige, Ivana Borštnerja in Jožeta Pučnika. Zato mi, ki smo danes zbrani tukaj in še mnogi drugi, ki čutijo enako, vemo, da še vedno gre za Slovenijo zato. Zato bomo stali in obstali.

Zato vemo, da je danes in da bo jutri«

Tistim pa, ki mislijo, da se lahko v neskončnost norčujejo z vašega dela in željo, pa tudi tistim, ki so nam ukinili Muzej slovenske osamosvojitve zato za konec skupaj namenimo nekdanjo slovensko himno, ki je v samostojni Sloveniji tudi uradna himna Slovenske vojske: Naprej Zastava slave.

Naj plapolajo visoko. Ponosno in pogumno. Bog živi Slovenijo!

Janez Janša

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.