Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Družina Podlesnik (foto: Urša Sešek)
Družina Podlesnik | (foto: Urša Sešek)

Kaj je pomembnejše: telefon ali moj otrok, moja žena?

Novice | 23.03.2024, 00:10 Marjana Debevec

Z današnjim praznikom Gospodovega oznanjenja zaključujemo že tradicionalni Teden družine. Dnevne misli so pozornost družin usmerjale na velikonočno skrivnost.

V četrtek so na primer družine razmišljale o veličini svete maše, včeraj pa o tem, da hoditi za Jezusom, pomeni hoditi po poti križa. Današnji dan družine vabi, naj kot Marija za Jezusa pričujejo s svojim življenjem.

Kje najti čas?

Današnji čas ni naklonjen družini, poudarja Luka Mavrič z urada za družino. Velik izziv je že v tem, kako skupaj preživeti čas. »Vedno manj časa preživimo skupaj. Zato si moramo čas organizirati tako, da se vsaj enkrat dnevno srečamo za skupno mizo.«

Da ne bomo česa zamudili ... A res?

Drug izziv za današnje družine so po Mavričevih besedah številni motilci, kot na primer televizija, mobilni telefoni in računalniki. »Splet nam hoče vsiliti občutek, da bomo ogromno zamudili, če nismo stalno priklopljeni na te aparate. Resnica pa je ravno nasprotna: zamujamo resnično življenje, če smo stalno priklopljeni na virtualno resničnost, ki niti ni resničnost, ni življenje.«

Biti skupaj v praznovanju in preizkušnjah

Mavrič se je dotaknil tudi vprašanja praznovanja, ki ga pogosto ne znamo več doživeti preprosto in pristno. »Ko pridejo priložnosti za praznovanje, ne vemo, kako bi praznovali lepo in preprosto. Mislimo, kaj vse moramo takrat doživeti, ali kam moramo iti, in potem sploh ne vemo, kako bi bili skupaj. Kako biti skupaj.

Ko pridejo preizkušnje, pa tudi ne znamo več stopiti skupaj. O tem ase nikjer ne učimo. Uči nas le Sveto pismo, če ga beremo, če se ob njem pogovarjamo. Takrat se učimo biti skupaj v preizkušnjah in ko nam je lepo.«

Kaj če bi obnovili družinske rituale?

Teden družine in današnji praznik krščanskih staršev pa nas vabita tudi, da obnovimo družinske rituale, kot so srečanja za skupno mizo, večerna molitev in trenutki, posvečeni zakoncema, še poudarja Luka Mavrič iz urada za družino.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.