Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Družina (foto: Pixabay)
Družina | (foto: Pixabay)

Začenjamo teden družine

Novice | 19.03.2024, 13:32 Marjana Debevec

Z današnjim praznikom sv. Jožefa, zavetnika Cerkve, družin in krščanskih mož, začenjamo tudi teden družine. Tokrat bodo družine odkrivale velikonočno skrivnost v svojem življenju.

Razmišljanja za vse dni tedna družine je pripravil duhovnik Ervin Mozetič, ki nas po besedah Luke Mavriča iz Urada za družino danes spomni na svetega Jožefa, katerega veličina je bila v tem, da je bil Marijin mož in Jezusov krušni oče.

Kot tak se je postavil v službo družine in s tem celotnega človeštva. Od Jožefa se zato lahko marsikaj naučimo.

»Na primer, kaj pomeni sprejemati tudi takrat, ko nič ne razumeš, oziroma še ne razumeš. Jožef se je soočal tudi z nešteto ovirami. Pred temi pa ni obtičal, niti se ni umikal, ampak je pokazal nek ustvarjalen pogum.«

Sveti Jožef je veliko premišljeval in se potem odločil ter deloval. Poznamo ga kot dobrega delavca.

»Bil je skrben mož in oče. Bil je varuh žene Marije in njenega otroka Jezusa. Vedno pa je bil v tesnem odnosu z Bogom. Pred Njim je preverjal svoje odločitve, šel je v akcijo, ko je spoznal, kaj Bog hoče od njega in povsem je zaupal Bogu – bolj kot sebi, svoji pameti.«

Prav tem je še posebej v letošnjem tednu družine lahko vir navdiha za vse može in očete. V prihodnjih dneh pa bodo razmišljanja temeljila predvsem na velikonočnih skrivnostih, kot na primer sveta maša in pot križa.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.