Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Evropska zastava (foto: Pixabay)
Evropska zastava | (foto: Pixabay)

Evropski škofje nas vabijo na volitve

Novice | 12.03.2024, 11:49 Marjana Debevec

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije je danes v Bruslju predstavila izjavo o bližajočih se volitvah v Evropski parlament. Škofje evropske državljane pozivajo, naj se temeljito pripravijo na evropske volitve in se jih tudi dejavno udeležijo.

Vsi smo poklicani podpreti Evropo, kakršno so si zamislili njeni ustanovni očetje, med katerimi je tudi Robert Schuman, za katerega teče postopek za beatifikacijo. Gre za Evropo, ki izhaja iz krščanskih korenin in ne postavlja v ospredje samo ekonomskih interesov, je za naš radio pojasnil škof Anton Jamnik, ki je tudi član Komisije škofovskih konferenc Evropske unije.

»Se pravi, da nikoli in nikdar ne pozabimo, da je osnova Evropske unije to, da se zavzemamo za dostojanstvo človeškega bitja, za solidarnost, pravice, predvsem pa za spoštovanje človekovega življenja od spočetja do naravne smrti.«

Velik izziv za Evropo predstavljajo vojna v Ukrajini, migracije, podnebne spremembe in mnogi drugi. Zato nas evropski škofje pozivajo, da naj odgovorno namenimo svoj glas poslancem, ki bodo v naslednjem sklicu parlamenta zastopali naše vrednote in si prizadevali za skupno dobro.

Katere kandidate izbrati?

»Da res ti kandidati zagovarjajo in živijo neke vrednote; torej temeljne krščanske vrednote; ali pa splošno vrednote Evropske unije, ko gre za dostojanstvo človeka, socialni princip, ko gre za skrb za bolne in tiste, ki so najbolj na robu družbe

Evropski škofje nas pri tem vabijo, naj se upremo apatiji in prepričanju, da ni mogoče ničesar spremeniti. Vsak glas šteje. Posebej na volitve vabijo mlade, med katerimi bodo mnogi prvič imeli možnost oddati svoj glas.

OBJAVLJAMO CELOTNO IZJAVO COMECE

Za odgovorno glasovanje v podporo krščanskim vrednotam in evropskemu projektu

Izjava škofov Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE) ob prihajajočih volitvah v Evropski parlament

Škofje, ki zastopamo škofovske konference držav članic Evropske unije, pozivamo vse državljane, še posebej pa katoličane, naj se pripravijo na evropske volitve junija 2024 in se jih dejavno udeležijo.

Evropski projekt, ki si prizadeva za Evropo, zedinjeno v različnosti, močno, demokratično, svobodno, miroljubno, uspešno in pravično, je projekt, ki si ga delimo in do katerega občutimo odgovornost.

Vsi smo poklicani, da to izrazimo tudi z oddajo svojega glasu in odgovorno izbiro poslancev Evropskega parlamenta, ki bodo v naslednjem sklicu parlamenta zastopali naše vrednote in si prizadevali za skupno dobro.

Številni ustanovni očetje Evropske unije so bili dejavni katoličani, ki so trdno verjeli v dostojanstvo slehernega človeka in pomen skupnosti.

Projekt evropskega združevanja se je rodil iz pepela strahotnih vojn, ki so v prejšnjem stoletju opustošile našo celino ter povzročile ogromno bolečine, smrti in uničenja. Zasnovan je bil z namenom, da bi zagotovili mir, svobodo in blaginjo.

Udejanjen je bil zaradi poguma in daljnovidnosti oseb, ki so bile sposobne premagati zgodovinska sovraštva in ustvariti nekaj novega, kar naj bi v prihodnosti praktično onemogočilo vojno na naši celini. Sprva je bil ta projekt gospodarski, vključeval pa je tudi družbeno in politično razsežnost ter skupne vrednote.

Številni ustanovni očetje Evropske unije so bili dejavni katoličani, ki so trdno verjeli v dostojanstvo slehernega človeka in pomen skupnosti. Prepričani smo, da je treba ta projekt, ki se je začel pred več kot 70 leti, podpirati in nadaljevati.

Evropa in Evropska unija danes preživljata zahtevne in negotove čase, z vrsto kriz v zadnjih letih, v bližnji prihodnosti pa ju čakajo težka vprašanja, kot so vojne v Evropi in soseščini, migracije in azil, podnebne spremembe, vedno večja digitalizacija in uporaba umetne inteligence, nova vloga Evrope v svetu, širitev Evropske unije ter sprememba pogodb in sporazumov ipd.

Za reševanje teh ključnih vprašanj v luči temeljnih vrednot Evropske unije ter za gradnjo boljše prihodnosti za nas in prihodnje rodove, ne le v Evropi, temveč tudi v svetu, potrebujemo pogumne, sposobne, v vrednotah ukoreninjene oblikovalce politik, ki si pošteno prizadevajo za skupno dobro. Naša odgovornost je, da na prihajajočih volitvah izberemo najboljše možne kandidate.

Kot kristjani moramo dobro razločiti, za koga in za katero stranko bomo glasovali v tem pomembnem trenutku za prihodnost Evropske unije.

Kot kristjani moramo dobro razločiti, za koga in za katero stranko bomo glasovali v tem pomembnem trenutku za prihodnost Evropske unije.

Upoštevati moramo torej dejavnike, ki se lahko razlikujejo od države do države – recimo možnost izbire kandidatov ali zgolj strank, volilne programe različnih strank, same kandidate, ki se predstavljajo ... V zvezi s temi vprašanji lahko koristne smernice ponudijo tudi škofovske konference v posameznih državah članicah.

Poleg tega je pomembno, da volimo osebe in stranke, ki jasno podpirajo evropski projekt in za katere upravičeno menimo, da bodo spodbujale naše vrednote in našo predstavo o Evropi, kot so spoštovanje in spodbujanje dostojanstva slehernega človeka, solidarnost, enakopravnost, družina in svetost življenja, demokracija, svoboda, subsidiarnost, skrb za naš "skupni dom" ...

Vemo, da Evropska unija ni popolna ter da številni njeni politični in pravni predlogi niso v skladu s krščanskimi vrednotami in pričakovanji mnogih njenih prebivalcev, vendar verjamemo, da smo poklicani prispevati in jo izboljšati z orodji, ki nam jih ponuja demokracija.

Mnogi mladi bodo na prihajajočih volitvah prvič oddali svoj glas, nekateri med njimi že v starosti 16 let. Mlade močno spodbujamo, naj na prihodnjih evropskih volitvah izkoristijo svoj glas ter na ta način oblikujejo Evropo, ki bo zagotovila njihovo prihodnost in izpolnila njihove resnične želje.

Spodbujamo pa tudi mlade evropske katoličane, ki čutijo klic, da se vključijo v politiko, naj temu klicu sledijo ter se primerno intelektualno in moralno pripravijo, da bodo v duhu služenja skupnosti prispevali k skupnemu dobremu.

V pogosto navajanem govoru Jacquesa Delorsa 17. oktobra 1989 na Evropskem kolegiju v Brugesu je tedanji predsednik Evropske komisije mlade študente nagovoril z naslednjimi besedami: "Povabljeni ste namreč, da sodelujete v edinstvenem projektu, ki ljudi in narode zedinja v dobrem, ne v slabem."

Vključimo se v evropski projekt, ki je naša prihodnost, in na prihajajočih volitvah tudi vestno oddajmo svoj glas!

Kot evropski škofje ta poziv mladim študentom sprejemamo za svojega in ga namenjamo vsem evropskim državljanom. Vključimo se v evropski projekt, ki je naša prihodnost, in na prihajajočih volitvah tudi vestno oddajmo svoj glas!

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.