Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kardinal Pietro Parolin (foto: Matej Erjavec/Ognjišče)
Kardinal Pietro Parolin | (foto: Matej Erjavec/Ognjišče)

Kardinal Parolin: Pogajanja ne pomenijo predaje!

Novice | 12.03.2024, 10:57 Marjana Debevec

Po papeževem intervjuju za švicarsko radio televizijo, v katerem je sveti oče vse udeležene v vojni v Ukrajini pozval k pogajalski mizi, je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin za časopis Corriere della Sera pojasnil, da pogajanja ne pomenijo predaje.

Papež je predvsem pozval k temu, da bi se ustvarili pogoji za diplomatsko rešitev v iskanju pravičnega in trajnega miru za obe strani. Nujen pogoj, da bi do tega lahko lahko prišlo, pa je po besedah kardinala Parolina najprej ustavitev agresije.

Sveti oče namreč večkrat poudari, da pogajanja ne izražajo šibkosti, ampak moč. »Torej ne gre za predajo, ampak za pogum,« je poudaril vatikanski državni tajnik. Pri tem naj bi po njegovih besedah imeli v mislih številne žrtve, tako v vojni v Ukrajini, kot v Sveti deželi in drugje po svetu.

Nevarnosti širitve konflikta in jedrskega napada

Na vprašanje, ali je še mogoča diplomatska rešitev konflikta v Ukrajini, je kardinal Parolin odgovoril, da pri vojni ne gre za naravno nesrečo, ki je ni mogoče nadzorovati, ampak za človekovo odločitev in zato ima človek tudi možnost, da odpre poti za diplomatsko rešitev.

Sveti sedež se namreč po njegovih besedah boji razširitve vojne, kar bi vodilo do novega trpljenja, žrtev in uničenja. Opozoril pa je tudi na možnost jedrskega konflikta, če se bodo nosilci te tragične situacije še bolj zaprli v lastne interese.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...