Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kardinal Pietro Parolin (foto: Matej Erjavec/Ognjišče)
Kardinal Pietro Parolin | (foto: Matej Erjavec/Ognjišče)

Kardinal Parolin: Pogajanja ne pomenijo predaje!

Novice | 12.03.2024, 10:57 Marjana Debevec

Po papeževem intervjuju za švicarsko radio televizijo, v katerem je sveti oče vse udeležene v vojni v Ukrajini pozval k pogajalski mizi, je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin za časopis Corriere della Sera pojasnil, da pogajanja ne pomenijo predaje.

Papež je predvsem pozval k temu, da bi se ustvarili pogoji za diplomatsko rešitev v iskanju pravičnega in trajnega miru za obe strani. Nujen pogoj, da bi do tega lahko lahko prišlo, pa je po besedah kardinala Parolina najprej ustavitev agresije.

Sveti oče namreč večkrat poudari, da pogajanja ne izražajo šibkosti, ampak moč. »Torej ne gre za predajo, ampak za pogum,« je poudaril vatikanski državni tajnik. Pri tem naj bi po njegovih besedah imeli v mislih številne žrtve, tako v vojni v Ukrajini, kot v Sveti deželi in drugje po svetu.

Nevarnosti širitve konflikta in jedrskega napada

Na vprašanje, ali je še mogoča diplomatska rešitev konflikta v Ukrajini, je kardinal Parolin odgovoril, da pri vojni ne gre za naravno nesrečo, ki je ni mogoče nadzorovati, ampak za človekovo odločitev in zato ima človek tudi možnost, da odpre poti za diplomatsko rešitev.

Sveti sedež se namreč po njegovih besedah boji razširitve vojne, kar bi vodilo do novega trpljenja, žrtev in uničenja. Opozoril pa je tudi na možnost jedrskega konflikta, če se bodo nosilci te tragične situacije še bolj zaprli v lastne interese.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.