Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Škof Maksimilijan Matjaž (foto: Vatican News)
Škof Maksimilijan Matjaž | (foto: Vatican News)

Minilo je 81 let od smrti Božjega služabnika Završnika

Slovenija | 11.03.2024, 14:16 Alen Salihović

10. marca je minilo 81 let od smrti božjega služabnika, duhovnika Izidorja Završnika. V streljanju talcev v mariborskih zaporih je Završnik leta 1943 daroval svoje življenje iz ljubezni do bližnjega, ko je stopil iz vrste namesto mladega fanta. Na Gomilskem, v njegovem domačem kraju je bilo včeraj molitveno srečanje in predstavitev Izidorjevih kreposti, po njem pa je bila slovesna sveta maša, ki jo je daroval celjski škof Maksimilijan Matjaž v hvaležnosti in prošnji za potrditev njegovega svetništva.

»Ko se postni čas premakne v drugo polovico, ko že močneje zasveti skrivnost velike noči, Božje ljubezni in novega življenja, takrat v Cerkvi obhajamo nedeljo veselja. Danes je ta nedelja veselja, ki jo tukaj obhajamo še na poseben slovesen način. Se zdi, da ima ta naziv danes še posebno mesto, dobiva poseben lesk. Ko nam prav v veličini našega rojaka Izidorja sije in zasije moč vere v Boga, kakor smo jo slišali oznanjeno v današnji Božji besedi, evangeliju. Ko občudujemo njegovo vero, lahko rečemo, da se je črpala pri besedah današnjega evangelija. Da naš Bog ni samo sveti, veličastni, vsemogočni Bog, ampak Bog ljubezni, ljubeči Oče, ki je tako ljubil svet, da je za ta svet dal svojega edinorojenega Sina. Da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, nihče pogubil. To je velika želja, veliki namen našega Odrešenika, nebeškega Boga Očeta, ki jo je naš Izidor moral na poseben globok način doumeti in živeti,«  je dejal škof Matjaž.

Vir: Vatican News

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.