Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sprejemanje izzivov za naprej (foto: Katoliški pedagogi)
Sprejemanje izzivov za naprej | (foto: Katoliški pedagogi)

Katoliški pedagogi pred izzivi

Novice | 11.03.2024, 08:43 Marjana Debevec

Društvo katoliških pedagogov Slovenije je imelo v soboto svojo redno letno skupščino. Celjski škof Maksimiljan Matjaž je zbranim spregovoril o sadovih sinode in o tem, kakšne novosti si za Cerkev želi papež Frančišek. Kot je pojasnila Helena Kregar, se tudi pred njihovo društvo se postavljajo tri temeljna vprašanja in sicer kako delujejo kot občestvo, kako živijo soodgovornost v svojem poslanstvu in kakšna je njihova soudeležba v družbi.

Helena Kregar je povedala, da jih je navdušilapredstavitev načina pogovora v omizjih na zasedanju. "Vsak od 12 udeležencev v omizju je imel najprej kratke 3 minute časa za predstavitev svojih pogledov na izbrano temo. V naslednjem krogu so udeleženci povedali, kaj jih je nagovorilo in kaj so slišali drug od drugega. V tretjem krogu pa so iskali skupne poglede in jih gradili v skupno poročilo. Tak način pogovora bi zbližal tudi marsikatero razdeljeno in sprto skupnost.

Velik izziv za vsakega katoličana in tudi za naše društvo so tri temeljne drže, ki jih izpostavlja sinoda: odprtost in pripravljenost za spremembe, poslušanje in upoštevanje človeka ob sebi ter svoboda za iskanje in izrekanje resnice.

Vse tri drže nas nagovarjajo predvsem kot dejavne katoliške pedagoge v sodobni družbi, ki je tako polna kaosa predvsem v medsebojnih odnosih.

Predavatelj je bil celjski škof Maksimilijan Matjaž
Predavatelj je bil celjski škof Maksimilijan Matjaž © Katoliški pedagogi

Mednarodno srečanje o teoriji spola, jeseni pa o ljubezni do domovine

Po predavanju smo si privoščili temeljit razmislek o izzivih za naše nadaljnje društveno delovanje. Skupščino pa smo nadaljevali s predstavitvijo bogatega dela v minulem letu. Veseli smo ne le velikih in razmeroma odmevnih projektov, ki smo jih uspešno izpeljali.

Največja moč našega delovanja je v velikanskem številu dogodkov in srečanj v območnih skupnostih, s katerimi oživljamo in krepimo učitelje v šolah po Sloveniji, da vztrajno delajo za dobro mladih in naše skupne prihodnosti.

Med večjimi izzivi v tem letu pa je gotovo organizacija mednarodnega kongresa SIESC v juliju, kjer bomo izpostavili žgočo temo tega časa: Vzgojo za spol in spolnost. V že 6. mednarodni konferenci Vzgoja za ljubezen do domovine in države, pa bomo letos govorili o narodnem ponosu v globaliziranem svetu."

Udeleženci letne skupščine
Udeleženci letne skupščine © Katoliški pedagogi

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.