Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Bog se nikoli ne naveliča odpuščati

Svet | 10.03.2024, 08:54 Alen Salihović

Papež Frančišek je minuli petek v rimski župniji sv. Pija V. vodil spokorno bogoslužje v sklopu postne pobude »24 ur za Gospoda«. Med homilijo je spregovoril o novem življenju, ki je mogoče samo v moči Božjega odpuščanja, tega pa prejmemo v zakramentu sprave. Poudaril je, da se Bog nikoli ne naveliča odpuščati, zbrane pa večkrat povabil, naj ponovijo besede: »Jezus, če hočeš, me moreš očistiti!« Tudi tokrat je sveti oče spovedal nekaj vernikov.


»Bratje, sestre, katera je pot, ki omogoča, da nadaljujemo smer novega življenja v tem postnem času? To je pot Božjega odpuščanja. Dobro si vtisnite to v spomin in v srce: Bog se nikoli ne naveliča odpuščati. Ste slišali? Ali lahko to ponovite skupaj z mano? Skupaj, vsi: Bog se nikoli ne naveliča odpuščati. Vendar pa je drama ta, da smo mi tisti, ki se naveličamo prositi odpuščanja. On se nikoli ne naveliča odpuščati. Ne pozabimo tega. Božje odpuščanje namreč stori prav to: prenovi nas, kakor da bi bili pravkar krščeni. Notranje nas očisti in nas vrne v stanje krstnega prerojenja: stori, da v srcu, izsušenem od žalosti in zaprašenem od grehov, ponovno tečejo sveže vode milosti; Gospod odstrani pepel z žerjavice duše, očisti tiste notranje madeže, ki preprečujejo, da bi zaupali v Boga, objeli brate, ljubili sebe. On odpušča vse. To stori Božje odpuščanje: povrne nam življenje in nov pogled. Ni naključje, da Jezus v evangeliju, ki smo ga slišali, pravi: »Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali« (Mt 5,8). Boga lahko gledamo samo, če je srce očiščeno. Toda kdo lahko to stori? Naše prizadevanje je potrebno, vendar ni dovolj; samo Bog pozna in ozdravi srce. To si dobro zapomnite: samo Bog lahko pozna in ozdravi srce, samo On ga lahko osvobodi zla. Da bi se to zgodilo, mu moramo prinesti svoje odprto in skesano srce; posnemati moramo gobavca v evangeliju, ki ga prosi z besedami: »Če hočeš, me moreš očistiti!« (Mr 1,40). To je lepo! »Če hočeš, me moreš notranje spremeniti, me moreš očistiti.« To je lepa molitev in tukaj jo lahko skupaj ponovimo: »Gospod, če hočeš, me moreš očistiti.« Še enkrat: »Gospod, če hočeš, me moreš očistiti.« In zdaj naj jo vsak v tišini izreče Gospodu, pri tem pa gleda svoje grehe. Poglejte grehe, poglejte slabe stvari, ki jih imate v sebi in ki ste jih storili; v tišini recite Gospodu: »Gospod, če hočeš, me moreš očistiti.« In On lahko to stori. Morda kdo misli: »Ta greh je prevelik, Gospod ne bo mogel...« Gospod vse odpusti, Gospod se ne naveliča odpuščati. Se spomnite? Ponovite: »Gospod se ne naveliča odpuščati.«,« je dejal sveti oče.

Vir: Vatican News

Svet, Papež in Sveti sedež, Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...