Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Predsednik vlade Robert Golob (foto: Nebojša Tejić, STA)
Predsednik vlade Robert Golob | (foto: Nebojša Tejić, STA)

Videtič: Gibanje Svoboda je razklano!

Slovenija | 09.03.2024, 22:58 Alen Salihović

V kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba se bo zvrstilo več kadrovskih menjav. Kot poroča STA se z mesta vodje kabineta predsednika vlade v kratkem poslavlja Petra Škofic. Namesto nje na to funkcijo prihaja Luka Špoljar, sicer sedanji sekretar poslanske skupine Gibanja Svoboda. S prvim aprilom kabinet zapušča tudi državna sekretarka za kulturo Kaja Širok, poslavlja se prav tako premierjeva svetovalka za gospodarske zadeve Saša Leban. S funkcije generalne sekretarke stranke Gibanje Svoboda pa se s koncem meseca poslavlja Vesna Vuković, nasledil jo bo aktualni direktor Kontrole zračnega prometa Rok Marolt, ki naj bi po poročanju STA veljal za človeka iz kroga finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Kaj se dogaja v Gibanju svoboda smo vprašali političnega komentatorja Mirana Videtiča.

Sogovornik je uvodoma dejal, da so te menjave nenavadno sovpadale okoli 8. marca, zlasti presenetljiv je odhod Petre Škofic. Situacija se mu zdi konfuzna, saj je težko določiti, kdo v tem trenutku dejansko vodi državo. Ocenjuje, da bi lahko bili vsi odstopi posledica paranoje ob odhodu Vesne Vukovič. Kot pomembni članici ekipe premiera Goloba pa ostajata Nika Kovač in partnerka premiera Tina Gaber, opozarja Videtič.

Po besedah Videtiča se vlada sooča s pomanjkanjem dialoga in logike, kar nakazuje na morebitno novo fazo političnih sprememb. Pričakovanja so usmerjena v morebitne kadrovske menjave na vrhu politične hierarhije, meni. Vlada bo verjetno potrebovala čas za uresničitev lastnih interesov, kar pa pomeni, da vsak dan pod aktualno vlado zaznamuje stagnacija političnih procesov.

Slovenija, Politika, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.