Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež pozdravlja romarje (foto: Vatican media)
Papež pozdravlja romarje | (foto: Vatican media)

Ošabnemu človeku ni pomoči

Novice | 06.03.2024, 13:53 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil grehu napuha, ošabnosti. Človek, ki mu podleže, misli, da je veliko več od tistega, kar v resnici je, od drugih pa pričakuje, da bodo vedno cenili njegove zasluge.

Papež je zbrane samo pozdravil, besedilo pa je prebral njegov sodelavec, saj sveti oče še vedno nima dovolj močnega glasu.

»Ošaben človek je nagnjen k prezirljivemu sojenju: brez razloga nepreklicno obsoja druge, ki se mu zdijo povsem nesposobni.

V svoji arogantnosti pozablja, da nam je Jezus v evangelijih dal zelo malo moralnih zapovedi, a se je v eni izmed njih izkazal za nepopustljivega in sicer: nikoli ne sodi.

Da imaš opravka z ošabnim človekom, se zaveš takrat, ko mu izrečeš neko neko konstruktivno kritiko ali povsem dobronamerno pripombo in se ta človek odzove pretirano, kot da bi kdo škodoval njegovemu veličanstvu.«

Ošabnemu človeku po papeževih besedah težko pomagamo. Moramo le ostati potrpežljivi, saj se bo njegova hiša iz kart enkrat sesula. Zdravilo za napuh pa je po besedah svetega očeta ponižnost, katere najlepši vzor je Marija.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.