Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež pozdravlja romarje (foto: Vatican media)
Papež pozdravlja romarje | (foto: Vatican media)

Ošabnemu človeku ni pomoči

Novice | 06.03.2024, 13:53 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil grehu napuha, ošabnosti. Človek, ki mu podleže, misli, da je veliko več od tistega, kar v resnici je, od drugih pa pričakuje, da bodo vedno cenili njegove zasluge.

Papež je zbrane samo pozdravil, besedilo pa je prebral njegov sodelavec, saj sveti oče še vedno nima dovolj močnega glasu.

»Ošaben človek je nagnjen k prezirljivemu sojenju: brez razloga nepreklicno obsoja druge, ki se mu zdijo povsem nesposobni.

V svoji arogantnosti pozablja, da nam je Jezus v evangelijih dal zelo malo moralnih zapovedi, a se je v eni izmed njih izkazal za nepopustljivega in sicer: nikoli ne sodi.

Da imaš opravka z ošabnim človekom, se zaveš takrat, ko mu izrečeš neko neko konstruktivno kritiko ali povsem dobronamerno pripombo in se ta človek odzove pretirano, kot da bi kdo škodoval njegovemu veličanstvu.«

Ošabnemu človeku po papeževih besedah težko pomagamo. Moramo le ostati potrpežljivi, saj se bo njegova hiša iz kart enkrat sesula. Zdravilo za napuh pa je po besedah svetega očeta ponižnost, katere najlepši vzor je Marija.

Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...