Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Vlada napovedala dva nova azilna centra. V Brežicah sklicana izredna seja.

Slovenija | 05.03.2024, 10:14 Alen Salihović

V zadnjih dveh mesecih se je bistveno povečalo število nezakonitih prehodov meje med Hrvaško in Slovenijo. Kot je včeraj Bruslju povedal notranji minister Boštjan Poklukar v tem trenutku ne more govoriti o odpravi začasnega nadzora na meji s Hrvaško, ki ga je Slovenija uvedla oktobra lani, izvajala pa ga bo vsaj do junija letos. Povečanje nezakonitih prehodov meje pa je tudi razlog za vzpostavitev dveh začasnih izpostav azilnega doma na Obrežju in v Središču ob Dravi, je še povedal Poklukar. Nad odločitvijo so negativno presenečeni v občini Brežice. Župan Ivan Molan je za naš radio dejal, da gre za sklep brez njihove vednosti, lokacija pa, da je popolnoma neprimerna.

Občina namero vlade najprej izvedela iz medijev, nato pa brez razprave prejela sklep vlade

Župan Brežic Ivan Molan je v pogovoru za Radio Ognjišče izrazil presenečenje nad odločitvijo vlade glede postavitve azilnega centra v občini. Poudaril je, da občina ni bila ustrezno obveščena in da so zadevo izvedeli šele po sprejetju odločitve. Navedel je, da so v preteklosti v občini že imeli težave z migranti in da se zdajšnja situacija zdi nesprejemljiva. Omenil je nasprotovanje krajevnih skupnosti glede postavitve azilnega centra in izpostavil pomisleke glede varnosti, logističnih izzivov ter potencialnih težav pri ločevanju med registriranimi migranti in begunci.

Lokacija je neprimerna

Molan je izrazil tudi dvome o ustrezno izvedenih varnostnih ukrepih ob postavitvi azilnega doma in posebej spomnil na nesporazum glede razlage izrednih razmer, v okviru katerih naj bi bil azilni center vzpostavljen.

Odziv občine Središče ob Dravi

Pred Utripom deva smo prejeli tudi odgovor občine Središče ob Dravi. Direktorica občinske uprave Jelka Zidarič Trstenjak je zapisala, da pred sprejemom sklepa o ureditvi azilnega doma oziroma o njegovi izpostavi na občini niso bili obveščeni, vse do objave v medijih. Na jutrišnji seji, kjer bo to tudi točka dnevnega reda bodo sprejeti sklep in takrat bo sprejeto tudi stališče. Na sejo so povabili predstavnike Urada za migracije in Policijske uprave. 

Sklcana je bila izredna seja občine Brežice

Župan je kritiziral tudi lokacijo ob avtocesti zaradi logističnih težav in poudaril zaskrbljenost glede potencialnih varnostnih tveganj. Izrazil je tudi nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja informacij s strani pristojnih organov in povedal, da bodo na prihajajoči izredni seji razpravljali o nadaljnjih korakih glede postavitve azilnega centra.

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...