Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Dr. Tina Bregant (foto: STA / Bor Slana)
Dr. Tina Bregant | (foto: STA / Bor Slana)

Zdravnica Bregant o spornem predlogu zakona o samomoru s pomočjo

Slovenija | 05.03.2024, 08:44 Alen Salihović

Državni zbor bo v tem tednu kljub nasprotovanju večine zdravnikov, mnogih skupin, organizacij in posameznikov opravil prvo obravnavo predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. K pogovoru smo povabili svetnico v Mestni občini Ljubljana in zdravnico dr. Tino Bregant.

Evtanazija in samomor s pomočjo postavita vprašanje, kam to pelje, predvsem glede trpljenja, ki ga je težko definirati, je opozorila sogovornica. Dodaja, da bi namesto končanja trpljenja morali nuditi lajšanje trpljenja in se vprašati, ali zakon legalizira rešitev s smrtjo, namesto podpore in lajšanja trpljenja. Pomembno je razumeti, da trpljenje ni le fizično, ampak tudi duševno, in zahteva celostno obravnavo, je še dejala.

Dr. Bregant še opozarja, da lahko zakon o evtanaziji postavi zdravnike v vlogo angelov smrti, namesto da bi se osredotočili na lajšanje trpljenja in človeka postavili v središče skrbi.

Podpiranje smiselnega in polnega življenja vse do konca, vključno s težkimi trenutki, je ključno za razumevanje življenja v celoti. Namesto iskanja hitrih rešitev in preziranja trpljenja, se moramo zavedati pomena medčloveških odnosov in podpore v vseh fazah življenja, tudi v času umiranja.

Po njenih besedah je pomembno razmisliti o lastnih željah in potrebah v zadnjih trenutkih življenja ter se zavedati, kako zakoni vplivajo na vsakogar v družbi. Odgovornost poslancev je, da slišijo različne glasove in premislijo o posledicah zakonodaje, kot je zakon o evtanaziji, ter se zavedajo svojega vpliva na življenja državljanov, še poudarja dr. Tina Bregant.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Teme, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.