Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Romanje v Marijino dolino v Queenslandu v Avstraliji (foto: Osebni arhiv p. Cirila Božiča)
Romanje v Marijino dolino v Queenslandu v Avstraliji | (foto: Osebni arhiv p. Cirila Božiča)

Romanje v Marijino dolino

Slovenci po svetu | 20.02.2024, 11:36 Matjaž Merljak

Slovenski frančiškani v Avstraliji (p. Simon Peter, p. Darko, p. David) in p. Ciril, ki je nekdaj deloval v Avstraliji, zdaj pa deluje v Kamniku, so se zbrali skupaj s slovenskim občestvom na romarskem kraju Marian Valley v Queenslandu.

Poročilo Mirko Cuderman iz Brisbana

V sredo, 7. februarja 2024, na dan pred slovenskim kulturnim praznikom je bil za našo slovensko skupnost poseben dan. Iz Slovenije nas je obiskal naš dolgoletni dušni pastir pater Ciril Božič, skupaj z laiško misijonarko in pastoralno sodelavko Marijo Anžič. V Marijinem svetišču v Marian Valley so nas pri slovenski maši veselo presenetili kar vsi - štirje slovenski duhovniki v Avstraliji: pater Ciril Božič, pater Simon Peter Berlec, pater David Šrumpf in pater Darko Žnidaršič.

Že ta čudovita slika s slovenskimi duhovniki pri oltarju v tem priljubljenem romarskem kraju nam govori, da je naša mala slovenska skupnost Bogu pri srcu, da smo kljub našim slabostim deležni Njegove dobrote, Njegove pozornosti in Njegove ljubezni. Bogu hvala!

Pater Ciril je vodil obred svete maše in se nam je v pridigi približal z domačimi besedami, z uvodnim vprašanjem: "Kaj nas tukaj v oddaljenem svetu v Queenslandu povezuje?" Na to vprašanje je razločno odgovoril: "Zakrament svetega krsta, ki smo ga v prejeli v rodni domovini." Dodal je potrebo povezanosti v občestvu slovenske skupnosti in ljubezen do maternega jezika in rojstne domovine, ki 8. februarja praznuje svoj kulturni praznik.

Skupina romarjev v Marian Valley ob kipu sv. Janeza Pavla II.
Skupina romarjev v Marian Valley ob kipu sv. Janeza Pavla II. © Osebni arhiv p. Cirila Božiča

Res je tudi, da so potrebne tudi žrtve, da se skupnost obdrži, da se ohrani vera do Boga in tradicije ter ljubezen domovine. Nekateri so naredili velike razdalje, da so bili lahko prisotni pri tej sveti maši kljub starosti in oviram. Krščanska vera, ki smo jo prejeli pri krstu nas uči živeti po Božjih zapovedi in nam daje kreposti, da se obdržimo v tem času. Duhovniki nam nudijo za duhovno življenje potrebne zakramente svete spovedi in obhajila, zato večkrat omenjam v zgoščeni obliki pridigo duhovnika, ki pride med nas.

V naši družini, kjer sem odraščal, v Orehovljah je bil svojevrsten družinski red, kjer sem moral kot najstarejši sin po nedeljski maši, očetu doma ponoviti, kar sem si zapomnil od govora iz prižnice. To ni bila lahka naloga in zato sem moral biti prisoten in v duhu zbran, da sem si zapolnil pridigo. To skušam do mere nadaljevati in se mi zdi potrebno in vredno, da nam to ostane v spominu. Pater Ciril ima dar, da s svojo besedo in njegovim pristopom pritegne poslušalce, da poslušajo in sprejmejo kar slišijo. To so mi nekateri sami povedali na srečanju pri kosilu v bližnjem lokalu.

Somaševalci: p. Darko Žnidaršič, p. Ciril A. Božič, p. David Šrumpf, p. Simon Peter Berlec
Somaševalci: p. Darko Žnidaršič, p. Ciril A. Božič, p. David Šrumpf, p. Simon Peter Berlec © Osebni arhiv p. Cirila Božiča

Somaševala ta tudi pater David, ki skrbi za slovensko versko skupnost v Adelaidi in je obenem tudi tehnični urednik revije Misli ter pater Simon Peter iz Melbourna, ki je še posebno poznan preko revije Misli, ki jo kot glavni urednik vodi že več let. Misli stopajo že v 73. leto obstoja. Pater Darko iz Sydneyja pa je naš dušni pastir že od junija 2008 naprej. Pater Darko nas večkrat na leto obišče, posebno ob praznikih in obletnicah naše brezjanske kapelice Marije Pomagaj v Marian Valley, ko nam s svojim petjem poživi vsako srečanje.

Prisluhnite poročilu Mirka Cudermana

Med gosti iz Slovenje moram omeniti zgodovinarja dr. Renata Podbersiča, ki je zvesto sledil in beležil preko kamere naše izseljensko življenje. G. Renato je bil tudi navzoč pri pogrebnemu slovesu Danila Mavra, enega najzvestejših članov naše skupnosti.

Naj omenim tudi laično misijonarko in pastoralno sodelavko Marijo Anžič, saj nam je vedno rada pomagala pri organizacijah skupnih srečanj z njeno spretnostjo, da je vsaka slovesnost dosegla res veselo razpoloženje. Zato izrekam vsem iskrena hvala za obisk, kateri nam bo vedno v lep spomin.

Več o obiskih slovenskih frančiškanov v Avstraliji si poglejte na Stičišču avstralskih Slovencev.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju