Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mlade pri Katoliški mladini vabijo na februarsko romanje. Iz Ljubljane do Trsta, do morja, po Jakobovi poti.  (foto: PixaBay)
Mlade pri Katoliški mladini vabijo na februarsko romanje. Iz Ljubljane do Trsta, do morja, po Jakobovi poti. | (foto: PixaBay)

Bi šli peš iz Ljubljane do Trsta, po primorskem delu Jakobove poti?

Mladoskop | 02.02.2024, 10:50 Nataša Ličen

Ob sklepu izpitnega obdobja si lahko poklonite svojevrstno doživetje. Za nekaj prostih dni, z dobro obutvijo, oprtanim nahrbnikom z najosnovnejšim, se predate organizaciji mladih, ki so poskrbeli za nočitve in hrano na poti, ter seveda družabne dejavnosti, za vmesne trenutke miru in spokojnosti v meditativnem ritmu hoje po neokrnjeni naravi. Sliši se vabljivo, kaj?

O kratkem odmiku, o romanju po primorskem delu Jakobove poti, smo se v Mladoskopu pogovarjali z Živo Dobrovoljc in Andrejem Hočevarjem, ki sta vključena kot prostovoljca v več programov Katoliške mladine.

Andreje Hočevar in Živa Dobrovoljc vabita na romanje po primorskem delu Jakobove poti.
Andreje Hočevar in Živa Dobrovoljc vabita na romanje po primorskem delu Jakobove poti. © NL

Prevzela sta koordinacijo novega projekta: »To je romanje za mlade. Romanje je značilno za Slovence, je del vernikov, izraz vere, z romanjem delamo pokoro ali pa gremo na pot z neko željo Bogu. Želeli smo razviti več romanj, da bi postali del Katoliške mladine. Razvili smo idejo, začeli s prvim projektom, da bi videli, koliko zanimanja je sploh med mladimi za tovrstno obliko. Romanje kot duhovne vaje z vključeno hojo.«

Prijave na povezavi: Katoliška Mladina 

Februarja 2024 organiziramo romanje po primorski veji Jakobove poti. Romanje je namenjeno mladim, predvsem študentom, ki bi želeli poglobiti vero, preživeti nekaj dni v skupnosti romarjev ter ustvariti nova prijateljstva. Tema romanja je: Podoba Boga in moj odnos z Bogom.

Njuna izkušnja z romanji

»Resnično sem navdušena nad romanji, sem redna romarka. S prijatelji smo vedno romali po različnih poteh. Tudi prijateljstva, ki se vzpostavijo na romanjih, so neprecenljiva. Ko hodiš, se razvijajo tako globoke teme, pa tudi, saj življenje samo je romanje. Zato pomaga romanje tudi pri globljem razmišljanju o pomenu našega življenja, sprejemanju preizkušenj, je čudovita priložnost za zbližanje z Bogom.«

Po Jakobovi poti ...
Po Jakobovi poti ... © NL

»V današnjem svetu je veliko različnih pritiskov iz vseh smeri, tudi časovno smo neprestano napeti, zato je pomembno, za vsakega zelo dobrodošlo, da si vzame duhovni odmik, v katerem se lahko začuti in morda malo premišljuje o svojem življenju, posredno tudi začuti Boga. Moje izkušnje z romanji niso tako bogate. Rad pa hodim. Zelo. Hoja mi je zelo blizu, takrat veliko razmišljam o sebi, kaj delam in kako peljem svoje življenje, s hojo, med hojo, marsikaj spoznam

Mladoskop
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.