Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež med današnjo katehezo (foto: Vatican media)
Papež med današnjo katehezo | (foto: Vatican media)

Zavist in nečimrnost - kako se ju znebiti?

Novice | 28.02.2024, 12:49 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v nadaljevanju katehez o grehih in krepostih danes govoril o zavisti in nečimrnosti. Zavist nas po njegovih besedah vodi do sovraštva drugega in sicer zato, ker bi radi bili kot on. Zdravilo zanjo je medsebojna bratska ljubezen in zavedanje, da Bog s svojo ljubeznijo nameni darove vsakemu po svoji odločitvi.

Z zavistjo pa je zelo povezana tudi nečimrnost. Besedilo je zaradi papeževega šibkega glasu prebral njegov sodelavec Filippo Ciampanelli.

»Pri nečimrnosti gre za prenapihnjeno in neutemeljeno samozavest. Nečimrni človek nima empatije in se ne zaveda, da na svetu obstajajo še drugi ljudje poleg njega. V odnosih druge ljudi vedno popredmeti; ti odnosi temeljijo na zatiranju drugih.

Sebe, svoje podjetje ali uspehe hoče pokazati vsakomur: večno prosjači za pozornost. In če včasih njegove kakovosti niso prepoznane, se močno razjezi.«

Papež je spomnil na sv. Pavla, ki je Gospoda kar trikrat prosil, naj ga reši neke ovire, ki ga je mučila. Jezus mu je odgovoril: Dovolj ti je moja milost. Tako je sv. Pavel končno svobodno lahko izjavil, da se bo z veseljem ponašal s svojimi slabostmi, da bi v njem prebivala Kristusova moč.

Papež pozdravlja romarje
Papež pozdravlja romarje © Vatican media

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.