Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med današnjo katehezo (foto: Vatican media)
Papež med današnjo katehezo | (foto: Vatican media)

Zavist in nečimrnost - kako se ju znebiti?

Novice | 28.02.2024, 12:49 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v nadaljevanju katehez o grehih in krepostih danes govoril o zavisti in nečimrnosti. Zavist nas po njegovih besedah vodi do sovraštva drugega in sicer zato, ker bi radi bili kot on. Zdravilo zanjo je medsebojna bratska ljubezen in zavedanje, da Bog s svojo ljubeznijo nameni darove vsakemu po svoji odločitvi.

Z zavistjo pa je zelo povezana tudi nečimrnost. Besedilo je zaradi papeževega šibkega glasu prebral njegov sodelavec Filippo Ciampanelli.

»Pri nečimrnosti gre za prenapihnjeno in neutemeljeno samozavest. Nečimrni človek nima empatije in se ne zaveda, da na svetu obstajajo še drugi ljudje poleg njega. V odnosih druge ljudi vedno popredmeti; ti odnosi temeljijo na zatiranju drugih.

Sebe, svoje podjetje ali uspehe hoče pokazati vsakomur: večno prosjači za pozornost. In če včasih njegove kakovosti niso prepoznane, se močno razjezi.«

Papež je spomnil na sv. Pavla, ki je Gospoda kar trikrat prosil, naj ga reši neke ovire, ki ga je mučila. Jezus mu je odgovoril: Dovolj ti je moja milost. Tako je sv. Pavel končno svobodno lahko izjavil, da se bo z veseljem ponašal s svojimi slabostmi, da bi v njem prebivala Kristusova moč.

Papež pozdravlja romarje
Papež pozdravlja romarje © Vatican media

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...