Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Škofje na srečanju v Novem mestu (foto: Škofija Novo mesto)
Škofje na srečanju v Novem mestu | (foto: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Novice | 24.02.2024, 14:27 Marjana Debevec

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne cerkve dr. Daniela Grabarja ter podpredsednika SŠK murskosoboškega škofa Petra Štumpfa. Teme pogovorov so bile: ekumenski dialog, ki ga živijo še posebej v Prekmurju, verska svoboda, sprava, zaščita človekovega življenja in poziv k prizadevanju za mir v svetu.

Gostje iz Prekmurja, kjer sta navzoči največja evangeličanska skupnost in največja binkoštna skupnost v Republiki Sloveniji, so predstavili pozitivne prakse ekumenskega dialoga, ki temelji na medsebojnem povezovanju na osnovi prvin, ki so nam skupne, to je Sveto pismo, krst, vera v troedinega Boga, molitev očenaša.

Ekumenizem krščanske cerkve in skupnosti spodbuja k sodelovanju in skupnemu nastopanju, še posebej pri širjenju evangelija in zaščiti človeškega življenja. V tem smislu se krščanske cerkve in skupnosti v Sloveniji skupaj z islamsko skupnostjo in drugimi skupnostmi povezujejo in opozarjajo na nedopustne poskuse razvrednotenja človeškega življenja, ki se kažejo v razvrednotenju družine, uvajanjusamomora s pomočjo in evtanazije, kar je v nasprotju s svetostjo in nedotakljivostjo človekovega življenja od spočetja do naravne smrti.

Krščanske cerkve in druge verske skupnosti so za družbo pozitiven element, zato od države pričakujejo spoštovanje verske svobode kot osnovnega standarda in pokazatelja demokracije. Poleg svojega osnovnega poslanstva cerkve ohranjajo večji del kulturne dediščine, pospešujejo vzgojo za vrednote kot so pravičnost, solidarnost in mir v svetu.

V odnosu do države še posebej pogrešajo pripravljenost za odprt in transparenten dialog z upoštevanjem naših posebnosti, kar je osnova za dialog in reševanje odprtih vprašanj v demokratični družbi.

Pravica do dostojnega pokopa za vse

Škof Saje je predstavil življenje novomeške škofije in njene izzive. Kot bolečo rano je izpostavil nedopustno zavlačevanje pokopa nasilno umorjenih in pred kratkim izkopanih pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu.

Pravico do dostojnega pokopa in groba imajo vsi umrli, zato od pristojnih pričakujejo, da se to vprašanje kar najhitreje reši. Kot najbolj primerno mesto njihovega pokopa vidijo pokopališče na ljubljanskih Žalah.

Vprašanje nasilno pobitih in sprave je za slovensko družbo še vedno boleče nerazrešeno in pomembno vprašanje, ki za svoje reševanje najprej zahteva soglasje o zgodovinskih dejstvih ter resničen in iskren napor vseh vpletenih.

Skupno delo in molitev za mir

Sogovorniki so minuli medverski Forum za dialog in mir na Balkanu, ki se je odvijal v Kopru in so se ga udeležile krščanske cerkve ter druge verske skupnosti skupaj z najvišjimi predstavniki države, s predsednico Republike Slovenije dr. Natašo Pirc Musar na čelu, ocenili kot iskreno znamenje skupne želje za gradnjo miru in sožitja, ne le v Sloveniji, temveč tudi širše na Balkanu.

Vse vabimo k aktivnemu zavzemanju za pravično družbo in prizadevanju za končanje vojn in za mir v svetu in pri nas, ter k skupni molitvi.

Gostje so si ogledali tudi novomeško stolnico sv. Nikolaja in spoznali njeno zgodovino ter njene blažene, ki so upodobljeni na svetih vratih. V cerkvi so se zadržali v skupni molitvi.

Škofje so si ogledali novomeško stolnico
Škofje so si ogledali novomeško stolnico © Škofija Novo mesto

Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...