Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
dr. Božo Cerar (foto: STA)
dr. Božo Cerar | (foto: STA)

Dve leti potem: vojni ni videti konca

Novice | 23.02.2024, 15:00 Tanja Dominko Marcel Krek

Ruska vojska je v zadnjih 24 urah v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine izvedla približno sto napadov, od tega skoraj polovico v okolici mesta Marijinka, ki je skupaj z območjem okrog nedavno zavzetega mesta Avdijivka postalo novo žarišče na fronti, je sporočila ukrajinska vojska. Dodaja, da ruska vojska v zadnjih dneh krepi napade na vzhodu države, kjer naj bi zavzela tudi vas Pobeda. Okrog 30 napadov ruskih sil so zabeležili tudi v okolici mest Bahmut in Liman, severno od Donecka. Jutri bosta minili dve leti od začetka ruske agresije na Ukrajino.

Ne vidim konkretne možnosti v bližnji prihodnosti, da bi kdo odgovarjal, vse bo odvisno od tega, kakšen bo režim v Rusiji vladal v prihodnjih desetletjih.

Upokojeni veleposlanik dr. Božo Cerar konca vojne v tem trenutku še ne vidi. Pravi, da noče biti pesimist, a dejstva govorijo sama zase. Doslej je vojna terjala grozljive človeške žrtve in povzročila ogromno trpljenja milijonom civilistov. Visoki predstavnik Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je zato že pozval k neodvisnim preiskavam vseh kršitev človekovih pravic ter izrazil prepričanje, da bi vse žrtve morale dobiti odškodnino. Kaj o tem, da bi Rusija lahko nekoč odgovarjala, meni Cerar? »Ne vidim konkretne možnosti v bližnji prihodnosti, da bi kdo odgovarjal, vse bo odvisno od tega, kakšen bo režim v Rusiji vladal v prihodnjih desetletjih.«

Scenarij, da bi Ukrajina preprosto prepustila del svojega ozemlja osvajalcu in tako dosegla konec vojne, se mu ne zdi realen. »Zgodovina nas uči, da če se popusti nekomu z osvajalnimi ambicijami, se zdi to nek izhod iz zagate, ampak verjemite mi, da tudi če bi to eno leto ali dve zadovoljilo ruskega predsednika, bi iskal naslednjo priliko, da bi te načrte uresničil do konca.« Dvomi tudi, da bo pritisk civilnega prebivalstva v Rusiji dosegel kak učinek, saj da vsakogar takoj utišajo. »Rusija je danes policijska država«, je še dejal dr. Božo Cerar.

Ne vidim konkretne možnosti v bližnji prihodnosti, da bi kdo odgovarjal, vse bo odvisno od tega, kakšen bo režim v Rusiji vladal v prihodnjih desetletjih.

Predsednica Nataša Pirc Musar prav tako meni, da kakršenkoli izid vojne, na katerega Ukrajina kot suverena država ne bo imela enakopravnega in enakovrednega vpliva, ne sme biti sprejemljiv za mednarodno skupnost. »Vsak drugačen scenarij namreč pomeni, da se je v Evropo vrnil duh imperializma,« je dodala.

Zagotovila je tudi nadaljnjo pomoč Ukrajini, zatočišča beguncem ter pomoč na področjih humanitarnega razminiranja, psihosocialne in medicinske rehabilitacije.

Popoldne se je začela seja Generalne skupščine Združenih narodov na temo vojne v Ukrajini. O tem bo razpravljal tudi Varnostni svet, ki se ga bo udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Varnostni svet ima ogromno dela, a je zaradi vetov stalnih članic ves čas paraliziran. Če so Združene države pred tremi dnevi blokirale alžirski predlog resolucije o vojni v Gazi, lahko nekaj podobnega pričakujemo tudi nocoj, ko bo na mizi vojna v Ukrajini, kakršnekoli sklepe pa bo blokirala Rusija. Stalna članica, ki z agresijo v Ukrajini krši ustanovno listino Združenih narodov. Ruski predsednik Vladimir Putin je tako včeraj vojake, ki se na ruski strani borijo v Ukrajini, označil za heroje, namestnik predsednika Varnostnega sveta Ruske federacije Dmitrij Medvedjev pa je v sredo dejal, da bo Rusija zagotovo dosegla tudi Kijev in Odeso.

Zgodovina nas uči, da če se popusti nekomu z osvajalnimi ambicijami, se zdi to nek izhod iz zagate, ampak verjemite mi, da tudi če bi to eno leto ali dve zadovoljilo ruskega predsednika, bi iskal naslednjo priliko, da bi te načrte uresničil do konca.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tovrstne izjave v sinočnjem videonagovoru označil za norost: »Bolj ko so izjave iz Moskve nore, večja mora biti naša moč. Le moč naše obrambe življenja, naša sposobnost doseganja lastnih ciljev lahko rusijo vrne v stanje vsaj delne treznosti. Ruska norost mora izgubiti to vojno. Za to bomo storili vse.«

Ob tem se je zahvalil zahodnim partnerjem za vso finančno in vojaško pomoč ter jih pozval k novim pošiljkam. Jutrišnjo žalostno obletnico bo z novim paketom sankcij proti Rusiji pospremila Evropska unija. Paket uvaja nove omejitve na področju izvoza tudi proti štirim podjetjem na Kitajskem in enem v Srbiji. Tiskovni predstavnik Evropske komisije za zunanje zadeve Peter Stano je ob tem dejal: »Sankcije nikoli ne bodo takoj rešile vsega. Sankcije so dodatek drugim ukrepom. In delujejo, saj je Putin to brutalno operacijo začel kot tridnevno operacijo, da bi uničil Ukrajino in prevzel nadzor nad državo. Zdaj sta minili dve leti. Pogumni Ukrajinci pa se borijo nazaj in Putin je neuspešen.«

Bolj ko so izjave iz Moskve nore, večja mora biti naša moč.

Nadaljnjo pomoč unije Kijevu je ob robu današnjega obiska na Poljskem napovedala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. »Ker se Ukrajinci borijo za pravno državo proti pravici moči, za demokracijo in svobodo proti tiraniji. Borijo se za naše vrednote in varnost. Zato jim stojimo ob strani tako dolgo, kot bo potrebno.«

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.