Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Razpis volitev  (foto: STA)
Razpis volitev | (foto: STA)

Ne moremo si privoščiti zapletov pri organizaciji volitev

Evropska Unija | 23.02.2024, 11:49 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Predsednica Nataša Pirc Musar je podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Volitve bodo devetega junija, volilna opravila pa bodo začela teči enajstega marca. Od tedaj bo možno tudi vlaganje kandidatur. Pozvala je tudi k udeležbi na volitvah in posvarila pred lažnimi novicami.

V EU živimo bolje

Slovenski volivci bodo izbirali devet poslancev Evropskega parlamenta, ki bodo po besedah predsednice v naslednjih petih letih zastopali naše interese. Ob tem je poudarila, da je Evropski parlament edina neposredno izvoljena institucija v Evropski uniji. Priprave na volitve letos sovpadajo s praznovanjem 20. obletnice vstopa Slovenije v EU.

"Prepričana sem, da v Sloveniji tudi zaradi članstva v EU živimo bolje, da je naše gospodarstvo zato bolj uspešno, da bolj skrbimo za naše okolje, zrak in vodo, da imajo učenci in učitelji, študenti, profesorji, raziskovalci, ustvarjalci in kulturni delavci več priložnosti."

Izvedbo in udeležbo volitev moramo vzeti resno

Meni tudi, da se zaradi članstva v Evropsku uniji bolje razvija kmetijstvo in imamo bolj uravnotežen regionalni razvoj, učinkoviteje se bojujemo proti klimatskim spremembam in tudi glas Slovenije v svetu po njenem mnenju več šteje. Zato je še toliko bolj pomembno, da izvedbo volitev in tudi udeležbo vzamemo resno.

"Zato si ne moremo privoščiti nepotrebnih zapletov pri organizaciji volitev. Zato od pristojnih ministrstev pričakujem, da se tega zavedajo in bodo v sodelovanju z Državno volilno komisijo zagotovila pogoje za nemoteno izvedbo volitev."

Kot je namreč znano, je pred časom odstopilo več kot 30 tajnikov volilnih komisij in njihovih namestnikov z območja Ljubljane.

Volivce poziva, naj se poučijo o EU

Odgovornost državljank in državljanov pa je, da se volitev udeležijo v čim večjem številu, je poudarila predsednica. Volivce poziva, naj se poučijo o EU.

"Hkrati pa bodite pozorni na kampanje lažnih novic, ki bodo predvsem po družbenih medijih poskušale vplivati na vas. Govorili vam bodo, da vaš glas ne šteje. Da je vse že odločeno. Da so vsi politiki enaki. Da Evropski parlament ni pomemben. Vaše mnenje je pomembno. Vzemite svojo prihodnost v svoje roke. Ne dovolite, da bi o vaši prihodnosti odločal nekdo drug. Mislite na Evropo in pojdite na volitve."

Kandidati iz Slovenije se bodo torej na volitvah potegovali za devet poslanskih mandatov, kar je eden več kot pred petimi leti.

Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...