Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
p. Marko Ivan Rupnik pri ustvarjanju mozaika na Zaplazu (foto: ARO)
p. Marko Ivan Rupnik pri ustvarjanju mozaika na Zaplazu | (foto: ARO)

Izpovedi dveh redovnic o duhovniku Marku Ivanu Rupniku.

Novice | 22.02.2024, 08:11 Tanja Dominko

Domnevni žrtvi nekdanjega jezuita Marka Ivana Rupnika, nekdanji članici Skupnosti Loyola Mirjam in Gloria, sta prvič javno spregovorili o svojih izkušnjah s slovenskim duhovnikom.

»Bile smo mlada dekleta, polna idealov, vendar so bili prav ti ideali skupaj z našo vzgojo v pokorščini izkoriščeni za zlorabe različnih vrst: vesti, moči, duhovne, duševne, telesne in pogosto tudi spolne.« Italijanka se je po lastnih navedbah »sprva počutila zmedeno, ker je Rupnik vstopil v njen duhovni svet in preoblikoval celo njen odnos z Bogom.

Po poročanju tednika Družina je šlo, kot pravi Italijanka, predvsem za »resnično zlorabo vesti«, v kateri sta prevladovala »manipulacija in plagiatorstvo«. Po njenih besedah je »Rupnik sposoben manipulirati z mnogimi ljudmi okoli sebe, saj je ustvaril zelo široko mrežo konteksta in to je bil kontekst zlorabe«. Želja obeh nekdanjih redovnic in njunih sotrpink je, da se prizna resnica in krivica, ki so jo utrpele, da se jim omogoči tudi prepoznavnost; od njih namreč zahtevajo, da ostanejo tiho. Po njunih besedah je bilo v skupnosti od skupno 40 članic zlorabljenih okoli 20 redovnic.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.