Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Onkološki inštitut (foto: Splet)
Onkološki inštitut | (foto: Splet)

Na ljubljanskem onkološkem inštitutu operirali napačnega bolnika in mu odstranili želodec

Slovenija | 17.02.2024, 10:31 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

V Sloveniji odmeva afera v zdravstvu, ko so napačnemu bolniku odstranili želodec, ker naj bi bila v njem rakasta tkiva. Izkazalo se je, da je prišlo do zamenjave vzorcev, kar so ugotovili po posegu. Direktorica centra Barsos Urša Murn je izrazila globoko obžalovanje, da je prišlo do napake. Uradu za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje so dogodek že prijavili.

V Zdravniški zbornici so ob primeru, ko so zaradi menjave vzorcev tkiv na Onkološkemu inštitutu Ljubljana napačnemu bolniku odstranili želodec, opozorili, da je ob vsaki napaki v zdravstvu treba najprej ugotoviti vsa dejstva. "Potrebna je preiskava in ukrepanje, da se takšni primeri ne ponovijo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so navedli, so s konkretnim primerom seznanjeni le iz medijev. "Podpiramo pa pripravljenost organizacij, da se zadevo razišče, ugotovi, zakaj in kdo je zamenjal tkivna vzorca dveh pacientov, ter zadevo transparentno predstavi vsem udeleženim ter javnosti," so zapisali.

Ob tem poudarjajo, da je treba ob vsaki napaki v zdravstvu najprej natančno razjasniti in ugotoviti vsa dejstva in okoliščine. "Sistemski nadzor, ki ga lahko izpelje ministrstvo za zdravje, lahko pregleda celoten postopek in preveri odgovornost zdravstvenih delavcev različnih strok, zato vanj svoje člane imenujejo vse strokovne organizacije," so še pojasnili.

Kaj se je zgodilo? 

Na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana so bolniku odstranili želodec, a nato ugotovili, da nima rakavih celic. Do dogodka je prišlo zaradi zamenjave vzorcev tkiv, zaradi česar je bil na operacijo napoten napačen bolnik. Na OI so izvedli interni strokovni nadzor, ki je ugotovil, da so bolnika obravnavali skladno z vsemi protokoli, ki veljajo za histološki izvid, po katerem je odstranitev organa potrebna. Medicinski center Barsos, kjer je prišlo do menjave tkiv, pa je urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje zaprosil za nadzor.

Slovenija, Zdravstvo, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...