Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Onkološki inštitut (foto: Splet)
Onkološki inštitut | (foto: Splet)

Na ljubljanskem onkološkem inštitutu operirali napačnega bolnika in mu odstranili želodec

Slovenija | 17.02.2024, 10:31 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

V Sloveniji odmeva afera v zdravstvu, ko so napačnemu bolniku odstranili želodec, ker naj bi bila v njem rakasta tkiva. Izkazalo se je, da je prišlo do zamenjave vzorcev, kar so ugotovili po posegu. Direktorica centra Barsos Urša Murn je izrazila globoko obžalovanje, da je prišlo do napake. Uradu za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje so dogodek že prijavili.

V Zdravniški zbornici so ob primeru, ko so zaradi menjave vzorcev tkiv na Onkološkemu inštitutu Ljubljana napačnemu bolniku odstranili želodec, opozorili, da je ob vsaki napaki v zdravstvu treba najprej ugotoviti vsa dejstva. "Potrebna je preiskava in ukrepanje, da se takšni primeri ne ponovijo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so navedli, so s konkretnim primerom seznanjeni le iz medijev. "Podpiramo pa pripravljenost organizacij, da se zadevo razišče, ugotovi, zakaj in kdo je zamenjal tkivna vzorca dveh pacientov, ter zadevo transparentno predstavi vsem udeleženim ter javnosti," so zapisali.

Ob tem poudarjajo, da je treba ob vsaki napaki v zdravstvu najprej natančno razjasniti in ugotoviti vsa dejstva in okoliščine. "Sistemski nadzor, ki ga lahko izpelje ministrstvo za zdravje, lahko pregleda celoten postopek in preveri odgovornost zdravstvenih delavcev različnih strok, zato vanj svoje člane imenujejo vse strokovne organizacije," so še pojasnili.

Kaj se je zgodilo? 

Na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana so bolniku odstranili želodec, a nato ugotovili, da nima rakavih celic. Do dogodka je prišlo zaradi zamenjave vzorcev tkiv, zaradi česar je bil na operacijo napoten napačen bolnik. Na OI so izvedli interni strokovni nadzor, ki je ugotovil, da so bolnika obravnavali skladno z vsemi protokoli, ki veljajo za histološki izvid, po katerem je odstranitev organa potrebna. Medicinski center Barsos, kjer je prišlo do menjave tkiv, pa je urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje zaprosil za nadzor.

Slovenija, Zdravstvo, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.