Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Obred pepeljenja v Rimu (foto: Vatican Media)
Obred pepeljenja v Rimu | (foto: Vatican Media)

Papež ob začetku posta: Stopimo z odra pretvarjanja

Duhovnost | 15.02.2024, 11:18 Petra Stopar

»Življenje ni predstava in postni čas nas vabi, naj stopimo z odra pretvarjanja ter se vrnemo k temu, kar v resnici smo,« je pri maši na pepelnico dejal papež Frančišek. Po njegovih besedah nam obred pepeljenja pomaga, da znova odkrijemo skrivnost življenja.

Papež Frančišek je ob začetku postnega časa v baziliki sv. Sabine v Rimu vodil evharistično bogoslužje z obredom pepeljenja. Že tradicionalno je pred tem potekala tudi spokorna procesija z litanijami vseh svetnikov. Sveti oče je med homilijo poudaril, da miloščina, molitev in post niso zunanja dejanja, ampak so poti, ki nam pomagajo odkriti, da smo pepel, ki ga Bog ljubi. Povabil je, naj v postnem času prisluhnemo Gospodovemu glasu ter se vrnemo k srcu, poroča Vatican News.

»Postni čas nas torej potopi v kopel očiščevanja in razgaljevanja: želi nam pomagati odstraniti vsa t. i. ličila, vse tisto, kar si nadenemo, da bi bili videti primerni, boljši, kot smo. Vrniti se k srcu pomeni vrniti se k svojemu resničnemu jazu in ga pred Bogom pokazati takšnega, kakršen je, gol in razgaljen pred Bogom. Pomeni zazreti se vase in se zavedati, kdo smo v resnici, odstraniti maske, ki jih pogosto nosimo, upočasniti tempo svojega hitenja in objeti življenje in resnico o sebi. Življenje ni predstava in postni čas nas vabi, naj stopimo z odra pretvarjanja in se vrnemo k srcu, k resnici tega, kar smo,« je bil jasen papež.

Bratje in sestre, ne bojmo se odvreči posvetnih preoblek in se vrniti k srcu, k bistvenemu.

Zato smo na pepelnico v duhu molitve in ponižnosti sprejeli na glavo pepel, ki nam po papeževih besedah pravi, da dokler bomo nosili oklep in se delali nepremagljive, bomo ostali prazni in šibki. Ko pa bomo imeli pogum, da sklonimo glavo in se zazremo vase, bomo lahko odkrili navzočnost Boga, ki nas ljubi od vedno. Spomnil je, kako je to storil sv. Frančišek in sklenil s povabilom, da v teh tednih posta damo prostor molitvi tihega češčenja, med katero lahko prisluhnemo Gospodovemu glasu.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

Duhovnost
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...