Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež Frančišek in Javier Gerard Milei (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek in Javier Gerard Milei | (foto: Vatican Media)

Nov čudež Mame Antule: Označil ga je za bedaka, zdaj ga objema

Svet | 13.02.2024, 12:37 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj v avdienco sprejel nedavno izvoljenega argentinskega predsednika Javierja Gerarda Mileija. Pogovarjala sta se približno eno uro, je sporočil Sveti sedež in dodal, da sta se osredotočila na program nove vlade za boj proti gospodarski krizi.

Frančišek in Milei sta se na kratko srečala že v nedeljo, ko je papež v baziliki svetega Petra razglasil prvo argentinsko svetnico, Marijo Antonijo od svetega Jožefa, znano kot Mama Antula. Na posnetku srečanja je videti, kako se objameta, delujeta sproščeno, se smejeta in šalita. Ameriški katoliški portal Crux komentira, da je Mama Antula naredila nov čudež. Mileijev odnos do svetega očeta namreč ni bil vedno tak. V predvolilni kampanji ga je obtožil vmešavanja v politiko in ga med drugim žaljivo označil za bedaka, ki spodbuja komunizem. Pozneje se je za svoje besede opravičil. Papež je že v intervjuju kmalu po Mileijevi izvolitvi dejal, da je treba razlikovati med tem, kar politik pravi v volilni kampanji, in tem, kar dejansko počne pozneje, ko pride trenutek konkretnosti in odločitev. Ta trenutek je prišel, ko je Milei v nedeljo na poti iz bazilike prekršil protokol in objel papeža.

Na včerajšnji zasebni avdienci sta govorila o perečih gospodarskih razmerah v državi - 40 odstotkov prebivalstva živi v revščini, inflacija je več kot 200-odstotna. Medtem ko vatikansko sporočilo za javnost ne govori o papeževem obisku v domovini, so številni prepričani, da je bila kanonizacija Mame Antule uvod v to. Frančišek je večkrat izrazil željo po obisku Argentine, kar bi bilo prvič po izvolitvi leta 2013, do tega bi lahko prišlo v drugi polovici leta, bodisi pred ali po oktobrski škofovski sinodi o sinodalnosti, vendar zaradi njegovih zdravstvenih težav, ki otežujejo dolgotrajna mednarodna potovanja, vse skupaj ostaja pod vprašajem.

Izmenjava darov

Papež Frančišek in Javier Gerard Milei
Papež Frančišek in Javier Gerard Milei © Vatican Media

Sveti oče je argentinskemu predsedniku daroval umetniško delo v bronu, ki se navdihuje ob baldahinu bazilike sv. Petra, tiskane izdaje papeških dokumentov in letošnjo poslanico za svetovni dan miru.

Milei je svetemu očetu podaril filatelistični žig, ki ga je argentinska pošta posvetila Mami Antuli, kopijo dokumenta, s katerim je argentinska vlada akreditirala Juana Bautisto Alberdija kot odpravnika poslov pri papežu leta 1854 in nekaj tipičnih argentinskih sladic. 

Papež Frančišek in Javier Gerard Milei
Papež Frančišek in Javier Gerard Milei © Vatican Media

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.