Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Udeleženci srečanja ob 50. obletnici začetka Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov v Sloveniji (foto: Tatjana Splichal)
Udeleženci srečanja ob 50. obletnici začetka Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov v Sloveniji | (foto: Tatjana Splichal)

Ogenj, ki gori že 50 let

Novice | 12.02.2024, 10:40 Marjana Debevec

Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov letos praznuje 50 let obstoja v Sloveniji. Osrednje praznovanje so pripravili v Podutiku v soboto, dan pred praznikom lurške Matere Božje. Sveto mašo je daroval škof Franc Šuštar.

Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov je laiško duhovno gibanje trajno bolnih in telesno prizadetih, ki je del mednarodnega gibanja. Slovenska smer bratstva deluje predvsem v karitativno smer, je za naš radio pojasnila Darinka Slanovec.

Skupaj duhovno rastemo

Ena njihovih glavnih smernic so Jezusove besede: Vstani in hodi. »Mi jih razumemo kot vabilo, da naj najprej poskrbimo za to, da bomo duhovno rasli. Hkrati pa je to tudi vabilo bolnikom in invalidom, da postanejo bolj dejavni ter soodgovorni za svoje življenje in življenje drugih.«

Zato se povezujejo v območne skupine, kjer si pomagajo odgovarjati na svoje duhovne potrebe, kot so biti slišan, sprejet, potreba po upanju, smislu, ustvarjanju. Pripravljajo tudi duhovne vaje, ustvarjalne delavnice in podobna srečanja. Letos praznujejo že 50 let bratstva, ki jih spodbuja tudi, da postajajo misijonarji v svojem okolju.

Po sveti maši so se člani bratstva odpravili še na druženje
Po sveti maši so se člani bratstva odpravili še na druženje © Tatjana Splichal

Hvala za solze in bližino

Sveto mašo je ob tem zlatem jubileju zanje daroval škof Franc Šuštar, ki se je zahvalil bratom in sestram za teh 50 let prijateljstva. »Pomislimo na številna srečanja, obiske, duhovne vaje, letovanja, pogovore in pisma, svete maše in molitve, pomoč in pakete. Zahvalimo se za darovano trpljenje in čutečo bližino; za solze in upanje; za trenutke Božje bližine in za čudeže.«

Nato pa je zbrane nagovoril še duhovnik Jose Maria Lopez iz krščanskega bratstva bolnikov in invalidov v Španiji, ki je z njimi že od leta 1973. Prvega srečanja z njimi se je takole spomnil.

 

»Ta skupina ljudi, med katerimi so bolni in invalidi in od katerih sem pričakoval, da bodo žalostni in zagrenjeni, je bila polna veselja in upanja. To me je tako navdušilo, da sem sprejel službo duhovnega spremljevalca. Moja vloga v evropski ekipi bratstva bolnikov in invalidov je duhovna podpora bolnikov in sodelavcev. Bratstvo je mednarodno, zato skupaj načrtujemo.«

Slovesno somaševanje je vodil škof Franc Šuštar
Slovesno somaševanje je vodil škof Franc Šuštar © Tatjana Splichal

Vse je začelo leta 1945

Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov je zaživelo leta 1945 v Verdunu v Franciji na pobudo očeta Henrya Francoiza, ki je sam prebolel težko bolezen. Ogenj Bratstva danes gori že v skoraj 50. državah po svetu. Pri nas je pričel goreti leta 1973, ko so se bolniki in invalidi vrnili iz romanja v Lurd.

Sveta maša v cerkvi v Podutiku
Sveta maša v cerkvi v Podutiku © Tatjana Splichal

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.