Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Škof Andrej Saje podeljuje bolniško maziljenje (foto: Jože Potrpin)
Škof Andrej Saje podeljuje bolniško maziljenje | (foto: Jože Potrpin)

Bolniki imajo pravico do prejema zakramentov

Novice | 11.02.2024, 05:10 Marjana Debevec

Na današnji praznik lurške Matere Božje in svetovni dan bolnikov so se v svojem pastirskem pismu za postni čas navezali tudi slovenski škofje. Spomnili so na številna romanja, ki ta dan potekajo v Marijih cerkvah. Obenem pa so nas povabili, da bi bila naša sočutna bližina do preizkušanih vseh vrst zaznamovana s poslušanjem, potrpežljivostjo in ponižnostjo.

Kot je Jezus ozdravil gobavca, tudi danes ozdravlja bolnike na različne načine, so poudarili škofje. Spomnili so na pomen prejema zakramentov, ki je za bolnike neodtujljiva pravica.

Bolniki, ki prihajajo na zdravljenje v bolnišnico, naj, če je le mogoče, že doma opravijo spoved, prejmejo sveto obhajilo in po potrebi tudi bolniško maziljenje. Prav slednje škofje zelo priporočajo nevarno bolnim ali oslabelim.

Ta zakrament namreč ne napoveduje smrti bolnika, ampak mu daje novo upanje, novo moč za spoprijemanje s trpljenjem ter pogosto tudi zdravje na telesu, so poudarili in dodali, da lahko ta zakrament bolnik prejme vsakokrat, ko se mu stanje poslabša.

Nezavestnim bolnikom in bolnikom v posebno težkem telesnem in duševnem stanju naj zakrament omogočijo svojci in znanci. Za tiste, ki nimajo nikogar, naj poskrbijo člani župnijskega občestva.

Slovenski škofje bolnike, ki zmorejo, vabijo, naj obiskujejo bolnišnične kapele, zlasti sv. maše, sicer pa naj spremljajo sv. mašo po radijskem ali televizijskem sprejemniku. Priporočajo tudi sveto spoved ali duhovni pogovor.

Bolnikom, ki v bolnišnicah ali drugem podobnem zavodu prejmejo zakramente, duhovnik izroči podobico, na kateri so zapisani bolnikovo ime, datum in zakramenti, ki jih je prejel. Podobica je obenem tudi potrdilo za sorodnike in duhovnika ob prijavi pogreba, če bolnik umre, so med drugim v pastirskem pismu za letošnji postni čas še poudarili slovenski škofje.

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...