Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Škof Andrej Saje podeljuje bolniško maziljenje (foto: Jože Potrpin)
Škof Andrej Saje podeljuje bolniško maziljenje | (foto: Jože Potrpin)

Bolniki imajo pravico do prejema zakramentov

Novice | 11.02.2024, 05:10 Marjana Debevec

Na današnji praznik lurške Matere Božje in svetovni dan bolnikov so se v svojem pastirskem pismu za postni čas navezali tudi slovenski škofje. Spomnili so na številna romanja, ki ta dan potekajo v Marijih cerkvah. Obenem pa so nas povabili, da bi bila naša sočutna bližina do preizkušanih vseh vrst zaznamovana s poslušanjem, potrpežljivostjo in ponižnostjo.

Kot je Jezus ozdravil gobavca, tudi danes ozdravlja bolnike na različne načine, so poudarili škofje. Spomnili so na pomen prejema zakramentov, ki je za bolnike neodtujljiva pravica.

Bolniki, ki prihajajo na zdravljenje v bolnišnico, naj, če je le mogoče, že doma opravijo spoved, prejmejo sveto obhajilo in po potrebi tudi bolniško maziljenje. Prav slednje škofje zelo priporočajo nevarno bolnim ali oslabelim.

Ta zakrament namreč ne napoveduje smrti bolnika, ampak mu daje novo upanje, novo moč za spoprijemanje s trpljenjem ter pogosto tudi zdravje na telesu, so poudarili in dodali, da lahko ta zakrament bolnik prejme vsakokrat, ko se mu stanje poslabša.

Nezavestnim bolnikom in bolnikom v posebno težkem telesnem in duševnem stanju naj zakrament omogočijo svojci in znanci. Za tiste, ki nimajo nikogar, naj poskrbijo člani župnijskega občestva.

Slovenski škofje bolnike, ki zmorejo, vabijo, naj obiskujejo bolnišnične kapele, zlasti sv. maše, sicer pa naj spremljajo sv. mašo po radijskem ali televizijskem sprejemniku. Priporočajo tudi sveto spoved ali duhovni pogovor.

Bolnikom, ki v bolnišnicah ali drugem podobnem zavodu prejmejo zakramente, duhovnik izroči podobico, na kateri so zapisani bolnikovo ime, datum in zakramenti, ki jih je prejel. Podobica je obenem tudi potrdilo za sorodnike in duhovnika ob prijavi pogreba, če bolnik umre, so med drugim v pastirskem pismu za letošnji postni čas še poudarili slovenski škofje.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.